Nyitókép: Focke Strangmann

Gyévai Zoltán: Manfred Weber gyengült, de még nem bukott el

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2019. június 26. 11:41
Még maradt esélye Manfred Webernek, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, de az Európai Néppártnak ezekben a napokban alternatív jelölteken is gondolkodnia kell - mondta Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője.

Ahogy telik az idő, Manfred Weber esélyei folyamatonsan halványulnak az Európai Bizottság vezetői álmait illetően; Gyévai Zoltán, a BruxInfo uniós szakportál főszerkesztője az InfoRádióban elmondta, a pohár még mindig félig tele lehet számára.

"Weber esélyei még mindig nincsenek teljesen lejátszva. Lehet úgy fogalmazni, ahogy a csúcs után Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő értékelt, hogy a csúcsjelölti rendszer a hamvába holt. Mások viszont, köztük a holland miniszterelnök is azt mondja, hogy még minden opció az asztalon van, vagyis hogy a csúcsjelöltek közül fognak választani, és akkor Weber számít az első számú esélyesnek" - vélekedett Gyévai Zoltán.

Ezzel együtt úgy gondolja, hogy

ha Weber mögött nem áll össze egy parlamenti támogató többség, akkor bizonyos, hogy minimálisra csökkennek az esélyei, hogy ő legyen Jean-Claude Juncker utódja.

"Ez esetben új jelölt után kell nézni" - tette hozzá.

Sajtóhírek most arról szólnak, hogy nem kevesen megmakacsolták magukat, és mindenképp Weber mellett állnak. Erre reagálva - illetve hogy Angela Merkel véleménye is sokakat befolyásolhat az ügyben - azt mondta,

nyolc állam- és kormányfő "tagja" az Európai Néppártnak, közülük Orbán Viktoron kívül valamennyi miniszterelnök kiállt Manfred Weber mellett. "De ez múlt csütörtöki állapot"

- mondta még Gyévai Zoltán.

"Én úgy gondolom, hogy

a felszínen még mindenki megpróbálja az eredeti forgatókönyvet képviselni,

hiszen ha lemondanának róla, megnyílna az út mások előtt. Ez nem jelenti azt, hogy nem kezdődött volna el puhatolózás a háttérben, ami mindenki számára elfogadható."

Az Gyévai szerint mindenki által ismert, hogy olyan EB-elnökre van szükség, aki maga mögé tudja állítani a minősített, kétharmados többséget az állam- és kormányfők között, illetve az egyszerű többséget a parlamentben.

"Ha nincs meg ez a kettős többség, akkor a jelölt elbukott" - tette világossá Gyévai Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyévai: Weber gyengült, de még nem bukott el
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást