Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

"Visszaszorulóban vannak Németországban a hagyományos pártok"

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. október 15. 11:42
A bajor tartományi választás után a szavazók azt tartanák a legszimpatikusabbnak, ha a Zöldekkel lépne koalícióra a választáson győztes, ám többségét elveszítő Keresztényszociális Unió - mondta az InfoRádiónak Pócza István Németország-szakértő.

A választások egyik legfontosabb tanulsága, hogy a CSU nem tud egyedül kormányozni – emelte ki a Századvég vezető kutatója az InfoRádióban. Pócza István szerint Horst Seehofer pártja az eredmény okait keresi, illetve igyekszik megtalálni azokat a szereplőket, akikkel együtt tud kormányozni a jövőben.

„A Zöldekkel, a szociáldemokratákkal, illetve a Freie Wählerrel, azaz a Szabad Választók pártjával is kijönne az a többség,

ami szükséges ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani” – fogalmazott a szakértő. Szerinte a választók a Zöldekkel való koalíciót tartanák a legszimpatikusabbnak, noha nagyon kevés közös pont van a két párt programjában: amíg a CSU alapvetően bevándorlásellenes, addig a Zöldek bevándorláspárti politikát folytatnak.

A választás legfőbb tanulsága, hogy a hagyományos nagy pártok visszaszorulóban vannak.

„Nem biztos, hogy célszerű lenne folytatni azt, amit országos szinten folytatnak, hogy a szocdemekkel kormányoznak együtt” – jegyezte meg Pócza István, hozzátéve: a két párt közötti folyamatos feszültség széteséssel fenyeget.

A kutató szerint az országos pártszövetség számára az eredmény nem rossz, hiszen az előzetes várakozások 33 százalékot mutattak, amihez képest sikerült néhány százalékpontot javítani. A következő heteket jellemző viták és elemzések az elemző szerint arról szólhatnak majd, hogy kinek van igaza – a CDU-nak vagy a CSU-nak –, és melyik a helyes út.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pócza István a bajor tartományi választásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást