Nyitókép: Szőlőtőkék Tokaj-Hegyalján, Tolcsva határában. MTI Fotó: Balázs Attila

Tokajban a legborúlátóbbak a gazdák

Infostart
2020. július 9. 13:50
Az idén ugyan országszerte kisebb területre igényeltek előzetesen zöldszüreti támogatást a bajba jutott szőlészek-borászok, azonban a borvidékek termőterületarányos rangsorában meglepő változásokat látni.

Csaknem az árutermő szőlőültetvény-terület hatodára, 15 százalékára, 874 hektárra jelentettek be zöldszüretet Tokajban, ami területarányosan a legnagyobb az országban, megelőzi az egyébként jóval nagyobb Kunsági borvidék 10 százalékos arányát is - írta a Világgazdaság. Ez lényegben azt jelzi, hogy a legpesszimistábbak a szőlősgazdák az idei értékesítési lehetőségek kapcsán, mivel a zöldszüreti támogatás arra jár, hogy még zölden, július 1-20. között kézzel leszedjék a fürtöket.

Ez még egy előzetes regisztráció, ami nem jelenti azt, hogy valóban ennyi szőlőt le is szednek a zöldszüret keretében. Sokan úgy tekintenek a zöldszüretre, mint egy lehetőségre, amelyet ha szükséges, akkor kihasználnak – mondta a lapnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa alelnöke.

Országszerte a tavalyinál kisebb területre, összesen 4249 hektárra jelentettek be zöldszüreti terveket és igényeltek támogatást a gazdák

- közölte az Agrárminisztérium.

Idén egyébként magasabb támogatásintenzitás járt a támogatásra. A Kunsági borvidéken 1918 hektárra kértek támogatást 2020-ban, ezt követi Tokaj, majd a Mátrai borvidék, ahol 214 hektáron szednék le zölden a fürtöket.

A tavalyi 1370 hektár után idén 606 hektárnyi bianca fajta zöldszüretére kértek támogatást a gazdák. Ezt követi 598 hektárral a Tokajban az egyik fő fajtának számító furmint, a harmadik pedig a cserszegi fűszeres 557 hektárral. Tavaly egyébként a harmadik helyen a kékfrankos állt 670 hektáros támogatási igénnyel.

A tárca az elmúlt évi tapasztalatok alapján arra számít, hogy az igényeltnél végül kisebb területen élnek majd valóban a zöldszüret lehetőségével.