Nyitókép: Pexels

Tisztázta a Pénzügyminisztérium, hogyan emelik újra 27 százalékra a lakásáfát

Infostart / InfoRádió
2018. október 19. 18:32
Amely építkezések 2019 végén szerkezetkész állapotban vannak, illetve ahol már megkötött adásvételi van, 5 százalék marad a lakásáfa 2020 január 1. után is.

Benyújtotta pénteken új, jövő évre vonatkozó adócsomagját a Pénzügyminisztérium. A javaslat azt is meghatározza, hogy elhúzódó projektek esetében milyen újépítésű lakóingatlanokra alkalmazható 2020. január 1-jét követően is a kedvezményes, 5 százalékos mértékű lakásáfa.

Weinhardt Attila, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, a minisztérium, illetve maga a javaslat arra jutott, hogy

ott marad érvényben az 5 százalékos áfa, ahol 2019. december 31-éig szerkezetkész állapotba kerül az ingatlan, és erről nyilatkozatot tesz az építő, illetve eddig a pillanatig megtörténik az adásvétel, ami alapján bizonyos, hogy az új lakás már a vevőé.

Meglátása szerint ez nagyon fontos tisztázó keretrendszer, mert enyhíteni tudja "azt a kapkodást, ami a lakásáfa visszaemelkedésével borítékolható volt a jövő év második felér. Így nem kell kapkodniuk az építőknek sem, és 5 százalékkal számolhatnak a vásárlók, valamint az ingatlanfejlesztők is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lakásáfa: kiegyenesedtek a kérdőjelek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást