Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Jelentős adóváltozásokkal indul az ősz

Infostart / MTI
2018. július 26. 15:00
Már idén emelkedik a cigaretta, illetve a fogyasztási dohány jövedéki adója.

A bevándorlási különadóval együtt megjelentek a Magyar Közlönyben az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításai. Ez egyebek között azt jelenti, hogy

a 2018. január 1-jétől megszerzett, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos jövedelmek után már nem kell 75 százalékos különadót fizetni.

Szeptember 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója. A dobozonkénti átlagosan 30 forintos emeléssel sem éri el az ország az európai uniós minden tagállamra kötelező adóminimumot, ezért a minisztérium szerint további emelésre van szükség 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől).

A kisvállalati adót, vagyis a kivát jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik. Az erről szóló rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát.

Augusztus 9-től megszűnik a vámigazgatási bírsággal eddig párhuzamosan alkalmazandó eljárási bírság közül, szerepét a mulasztásos jellegű vámigazgatási bírság veszi át.

Augusztus 25-én hatályba lépnek a bevándorlási különadó szabályai,

ezért azoknak a szervezeteknek, amelyeknek még nincs adószámuk, de bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytatnak, be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések.

Január 1-jétől - a friss tejek mellett - az UHT és az ESL tej áfája is a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lesz. Ezzel a Pénzügyminisztérium szerint 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Az idősebb munkavállalók mentesülnek a 10 százalékos nyugdíjjáruléktól és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetéstől, továbbá a foglalkoztatójuk mentesül az erre a jogviszonyra őt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt a tárca szerint jövőre megnőhet.

Jövőre hatályba lépő változás még, hogy csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója,

20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Még az idén megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, január 1-jétől pedig megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is.

A baleseti adó a biztosítási adóba, az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad, és egyszerűsödik a cafeteria-rendszer is.

Jövő évtől az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek az adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozataikat (például családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény) egy erre a célra létrehozott online felületen tehetik meg.

Az adóhatóság 2019-től az egyéni vállalkozók számára is elkészíti a bevallási tervezetet, így az ő bevallási határidejük is az adóévet követő május 20-ára tolódik ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Adóváltozások még idén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást