Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor bejelentést tesz a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban

Infostart
2024. február 8. 15:27
A miniszterelnök a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, miszerint hamarosan megszólal az ügyben.

Frissítés: Orbán Viktor alkotmánymódosítást kezdeményezett az ügyben - cikkünk itt olvasható.

Az utóbbi napok nagy port kavart ügye Novák Katalin köztársasági elnök egyik (illetve azóta már két), nyilvánosságra került döntése, amelyekkel elengedte elítéltek büntetését.

  • Végrehajtási kegyelemben részesítette a kényszerítésért jogerősen elmarasztalt K. Endrét, aki zsarolással vette rá a bicskei gyerekotthon több lakóját a pedofil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására.
  • Felfüggesztette egy olyan, bírósági takarítóként dolgozó nő 1 év 10 hónapos börtönbüntetését, aki bírósági levelekbe és iratokba tekintett be jogtalanul, némelyikről még fényképet is készített.

A bölcskei pedofilügyben született elnöki kegyelem miatt három ellenzéki párt is törvénymódosítást kezdeményez. A Fidesz frakcióvezetője arra emlékeztetett ezzel kapcsolatban, hogy a baloldal négy éve nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt.

Novák Katalin korábban úgy nyilatkozott, hogy minden kegyelmi döntés természeténél fogva megosztó, és igyekszik az elé terjesztett több száz kegyelmi kérvényről a leginkább körültekintően dönteni, továbbá hogy együttérez a pedofília minden áldozatával. Szerinte a vitában valótlan állítások is elhangzottak.