Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Még több NATO-katona megy Koszovóba

Infostart / MTI
2023. május 30. 19:35
A NATO további 700 katonát küld Koszovóba - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oslóban.

"Úgy döntöttünk, hogy további 700 katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zaszlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket" - jelentette ki Stoltenberg sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán-szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.

Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy több, készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.

Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy "az ilyen támadások elfogadhatatlanok és véget kell vetni azoknak". Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok "minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára".

A felvételen magyar katonák láthatók:

A sebesültek között magyarok is vannak, összesen 27-en. Közülük 12-en ma érkeztek haza a Magyar Honvédség gépével. A honvédelmi miniszter fogadásukkor azt mondta: "a magyar katonák bizonyították rátermettségüket, azt, hogy bízhatunk bennük, rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé is kerülnek külföldön vagy itthon".

A miniszter kitért arra: a katonák elmondták neki, hogy "az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt". A magyar katonák a sérülésük ellenére is bátran helytálltak, többen - akik erre képesek voltak - visszamentek a feladat végrehajtására - mondta.