Nyitókép: Pexels

Újabb gyógyszerek Magyarországról való kivitelét tiltották meg

Infostart
2020. április 11. 08:51
Péntek este hattól hat hónapig nem lehet exportálni számos antibiotikumot, kábító hatású fájdalomcsillapító és altató szert.

Újabb gyógyszerek, köztük antibiotikumok, kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók kivitelét tiltották meg péntek este - vette észre a Pénzcentrum. A lap idézi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozatát, amely szerint a gyógyszerellátási zavarok megelőzése érdekében hozták meg a döntést. Mint írják, a gyógyszerhatóság által

megjelölt gyógyszerek külföldre történő kivitele olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában,

ezért a kiviteli tilalom kiadása indokolt.

A határozat két mellékletben sorolja fel, milyen szerek esnek a tilalom alá - köztük olyan közismertek is szerepelnek, mint az Augmentin, az Azi Sandoz, vagy a Fentanyl.

Korábban a profonol, az előtt pedig a hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntöttek.

A portál szerint mindez arra enged következtetni, hogy Magyarország felkészül a koronavírus járvány terjedésének tömeges megbetegedési fázisára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!