Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Koronavírus: négyre nőtt a magyarországi fertőzések száma

Infostart
2020. március 6. 06:41
Csütörtök éjjel, éjfél előtt került ki egy közlemény a kormányzati koronavírus-tájékoztatási portálra arról, hogy egy negyedik fertőzött is van Magyarországon. Közben új információk érkeztek a debreceni betegről, és megszólalt a Wizz Air is.

Az egyik, már korábban karanténba helyezett iráni diák szintén iráni barátnőjéről van szó. Korábban már őt is a Szent László Kórházba vitték, eddig izolációs kórteremben volt. Zajlik a kapcsolataik feltérképezése.

Csütörtök este nyolckor jött hír a harmadik magyarországi fertőzöttről, ő beteg. A debreceni férfi Milánóban dolgozik, rendszeresen ingázik a két város között.

Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Az Index úgy tudja, hogy bár a férfi debreceni lakcímmel rendelkezik, de nem magyar, hanem angol állampolgár, családja viszont itt él Magyarországon.

Ezt megerősítette Müller Cecília országos tisztifőorvos is péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta,

a debreceni koronavírusos beteg egy 69 éves brit állampolgár.

Az Indexnek a Wizz Air megerősítette, hogy „a magyar egészségügyi hatóságok értesítették arról, hogy a légitársaság Milánó-Malpensa és Debrecen között közlekedő járatán február 28-án utazó egyik utasát később koronavírussal diagnosztizálták.” Azt írták, szorosan együttműködnek a hatóságokkal, és

tájékoztatták az érintett járat utasait.

„A légitársaság földi kiszolgálásért felelős személyzete az ilyen esetek kezelésére egyértelmű, az egészségügyi hatóságok által előírt iránymutatásokkal és folyamatokkal rendelkezik, ideértve a repülőgép tisztítását és fertőtlenítését. Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb a Wizz Air számára” - áll a válaszukban.

A portál egyik, Svájcban élő olvasója beszámolt a Wizz Air üzenetéről, amelyben azt írták,

a fedélzeten egy később koronavírussal diagnosztizált emberrel utazott együtt, forduljon haladéktalanul a háziorvosához.

Az ügyfélszolgálat azonban azt nem tudta megmondani, hogy ő milyen távolságban ült a fertőzött személytől (sőt, nem is tudtak még akkor a fertőzés tényéről).

A debreceni repülőtéren egyébként továbbra is mérik a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét, de erre már nem sokáig lesz szükség, ugyanis a Wizz Air a jövő héten megszünteti a járatot.

A kormányzati portál adatai szerint egyébként nemcsak a fertőzöttek száma nőtt háromról négyre, de a karanténban lévők száma is emelkedett az operatív törzs délutáni tájékoztatása óta 24-ről 40-re. Közülük 15-en japán turisták, akiket a Kálvin térről szállítottak a Szent László Kórházba csütörtökön - mindannyian köhögnek, de jól vannak. A mintavételek száma 269. Az első két fertőzött két iráni diák, a budapest Semmelweis, illetve a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója, akik február 22-én érkeztek Magyarországra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!