Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Rekordalacsony vízállást hozhat október harmadik hete

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. október 13. 08:16
A Duna Budapesten 73-74 centin állt péntek reggel, a Szamos és a Körösök már gyakorlatilag a korábbi mérési rekordszinten vannak. Mohácsnál leállították a kompforgalmat.

Lassan rekordalacsony lesz a magyarországi folyók vízállása. A szárazság miatt a jövő hétre a Duna vízállása minden idők legalacsonyabbja lehet, amióta csak mérik a vízállást.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta, az augusztusi helyzethez hasonlóan jelenleg is rendkívül csapadékmentes időszakban vagyunk.

"Napok óta 73-74 centiméter körül van a Duna vízállása, a valaha mért legkisebb mérték 51 centiméter."

A szakember szerint a következő hét közepére 60 centiméterre várható a vízállás. Az augusztusi aszályos időszakban sorra dőltek meg a legalacsonyabb dunai vízállás rekordjai, és több helyen időszakos ivóvízhiány volt, Észak-Magyarországon pedig víztakarékosságra kérték a lakosságot.

Lesz-e teljes hajózási tilalom?

Arra a kérdésre, hogy a hajózást is veszélyezteti-e a csapadékmentes időjárás, azt mondta: alacsony vízállás esetén sem rendelnek el teljes hajózási tilalmat, a hajósok felelőssége, hogy az adott szakaszokon hogyan hajóznak. Az igazgatóság annyit tud tenni, hogy minden nap frissíti a honlapján lévő gázlótérképet, illetve úgynevezett kisvizes segítőbólyákat is kihelyeznek.

A Tiszán szinte az egész magyarországi szakaszon 10-20-30 centiméterrel vagyunk a rekordalacsony szint fölött. A Körösök és a Szamos viszont már csak centikre van a rekorddöntéstől,

az ország nyugati területein lévő folyók szintén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Közeledünk a rekordalacsony vízálláshoz - Siklós Gabriella
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást