eur:
388.5
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vírusok, baktériumok, paraziták. Hoz-e járványveszélyt az ősz? Szlávik János, Inforádió, Aréna

2023.09.25. 18:15
Mi a jó hír abban, hogy Magyarországon a koronavírus Eris-típusnevű van most terjedőben? Hány domináns vírustörzs terjedhet egyszerre egy országban? Mit jelent az, hogy egy vírus legyengül? Mióta lehet megfigyelni az egyes vírusok variánsainak fejlődését? Melyik fajta köhögés jellemző erre a változatra?

Milyen más légúti fertőzések vannak vagy lesznek együtt jelen az őszi Magyarországon? Influenza A és B változat, RSV vírus stb. - mi minden keveredik a levegőben? Vannak-e tipikus fesztivál-betegségek, volt-e nagyobb vírusfertőzési hullám a nyári fesztiválokon?

Kimutatja-e a korábbi koronavírus-teszt az új variánsokat? Melyik a legbiztosabb változatú mintavételi módszer? Van-e olyan teszt, ami mindhárom vírust ki tudja mutatni? Miért hasznos tudni, hogy milyen típusú fertőzést kapott el egy beteg? Hogyan segítheti a környezetet a vírusfajta pontos ismerete? Mikor igazán hatékony a betegségek gyógyszeres kezelésének elkezdése? A tünetek hányadik napjáig a legegyértelműbb az eredmény?

Van-e jelenleg koronavírus-járvány? Hogyan tudunk védekezni egyénileg és társadalmilag? Mennyire lehet pontosan jósolni az idei koronavírus- és influenza-fertőzések mennyiségét? Mennyire hatékonyak a korábbi oltások az új variánsok ellen? Kinek érdemes felvenni az új oltásokat? Mikor érdemes oltatni? Influenza oltás és koronavírus elleni oltás is javasolt? Külön-külön vagy egyszerre érdemes oltatni? Milyen típusú oltások vannak ma raktáron? Kell-e a gyerekeket és a fiatal, egészséges felnőtteket oltani? Mikor ajánlott a maszkhasználat? Melyek a veszélyeztetett, legyengült immunrendszerű betegcsoportok? Hogyan lehet az ún. hosszú-Covid következményeit csökkenteni, vagy megelőzni?

Erős vagy gyenge volt valójában a tavalyi, maszkviselés utáni influenza-szezon?

Mérhető-e valahogyan a különböző vitaminok, immunerősítő szerek valós hatása? Miért követi könnyebben bakteriális fertőzés az influenza-fertőzést? Miért veszélyesebb a koronavírus-utóhatása? Miért csak a koronavírus első napjaiban hatékony a gyógyszeres kezelés? Miért jelent egyre nagyobb problémát a poszt-Covid tünetek kezelése?

Mekkora veszélyt jelent Magyaroszágon a nyugat-nílusi láz? Melyik szúnyogfajta terjeszti a nyugat-nílusi lázat? Van-e köze a tigrisszúnyogoknak a vírusok terjesztéséhez? Jöhet-e malára, kolera vagy más, Európában már nem gyakori vírusbetegség a migrációs hullámokkal Európába? Mennyire szigorú az oltási rend a nyugat-európai országokban?

Milyen oltások vannak a gyomor- és bélrendszeri vírusok ellen? Milyen korban érdemes ezeket beadni? Lehet-e összefüggés a munkahelyi szabadság és a fertőzések között? Milyen gyógyszeres kezelések állnak ma már rendelkezésre az AIDS-tüneteinek kezelésére?

Jó ötlet-e egy trópusi folyóban fürdőruhában megfürödni? Félni-kell-e a parazitáktól?

Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.09.25-én. Podcast.

×
×
×