eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Felejtsék el Grúzia területi integritását"

Egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot arról, hogy az orosz hadsereg megkezdte-e a kivonulást a grúz területekről. Korábbi tudósítások szerint az oroszok a grúz rendőrség együttműködésével megkezdték Gori város átadását. Délutáni hírek szerint azonban a környéken több robbanást is hallottak, és a csapatkivonás leállt.

A korábbi hírekkel szemben csütörtök délután sem volt világos, hogy átadták-e az orosz csapatok Gori grúz város ellenőrzését a helyi rendőrségnek, és kivonultak-e. A felek tűzszüneti egyezménye szerint a két haderőnek a harcok előtti állásaikba kell visszavonulniuk: az oroszoknak Dél-Oszétiába és Abháziába, a grúzoknak pedig a szakadár területeken kívülre.

Az orosz katonai vezetés azzal indokolta megjelenését Goriban, hogy a városban ellenőrzés nélkül maradt lőszert és fegyvereket kellett biztosítani. A grúz oldal azt mondja, hogy a város vezetői délben megjelentek a város átvételére, de később távoztak, miközben egy ellenőrzőpontnál a grúz rendőrök és az oroszok által támogatott milíciák, vagy az orosz csapatok között konfrontáció alakult ki.

Tudósítók beszámoltak arról is, hogy az orosz katonák - a békefenntartók kék sisakját viselő fegyveresek és terepszínű mintás sisakot viselő harcosok egyaránt - továbbra is Poti olajkikötő-városban tartózkodnak, ahol a grúz parti őrség hajóit süllyesztették el.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Moszkvát: tartsa be a tűzszüneti egyezményt és hagyja el a grúz területet. Közben Grúziába érkezett két amerikai katonai szállítógép, amely segélyt hozott. A szállítmány szétosztását amerikai katonák felügyelik.

A Pentagon azonban cáfolta Szakasvili grúz elnök kijelentését, hogy az amerikai védelmi minisztérium veszi át a grúz repterek és kikötők ellenőrzését.

Teljes elkülönülés

Moszkvában Szergej Lavrov a korábbiakhoz képest is szokatlanul nyers hangot ütött meg, amikor azt mondta: felejtsék el Grúzia területi integritását, a két szakadár területet nem lehet rákényszeríteni, hogy visszatérjen a grúz államba.

Abháziából és Dél-Oszétiából is elmenekültek a még ott élő grúzok, és jelentések szerint több ház kiégett a Chinvali környéki grúz falvakban. Regionális elemzők megjegyzik: a népcsoportok együttélése már idáig is problémás volt. Párhuzamos közműhálózatokat építettek például ki, és szövevényes elkerülő utak használatával oldották meg, hogy ne kelljen áthaladniuk a másik etnikum településein.

Grúzia és Oroszország egymást vádolja a háború kirobbantásával. Tbiliszi a hágai bíróságon keresetet nyújtott be Moszkva ellen, gyilkosságok, nemi erőszak és a lakosok elüldözése miatt. A moszkvai főügyészség viszont népirtás vádjában indított nyomozást a grúz katonai akció ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×