eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sólyom-kritika: mérsékelt érdeklődés Ausztriában

Mérsékelt figyelmet szentelt az osztrák sajtó Sólyom László államfő keddi kritikájának, amelyben élesen elítélte Ausztria magatartását a Rába és a Lapincs folyó szennyezésével összefüggésben. Bécsben ma munkavacsorán egyeztet a két ország környezetvédelmi minisztere.

Tűrhetetlennek és cinikusnak nevezte az államfő Ausztria hozzáállását a Rába és a Lapincs folyók szennyezésének ügyében. A Vas megyébe látogató Sólyom László szerint ha ilyen módon mennek tovább a dolgok, akkor az megterheli a két ország viszonyát.

Az államfő fölháborítónak nevezte, hogy Ausztria immár hat éve halogatja a megoldást, és kibúvókat keres.

Az interneten elérhető osztrák médiumok közül nem sok foglalkozik a köztársasági elnök kirohanásával.

A Der Standard az osztrák hírügynökség, az APA jelentését vette át, kiemelve, hogy Sólyom László Ausztria cinizmusát bírálja a szennyezéssel összefüggésben. A cikk emlékeztet arra, hogy Magyarország a térség bőrgyárainak adott működési hozzájárulás visszavonását kezdeményezte.

A közszolgálati médium, az ORF is hasonló rövidséggel számol be a kritikáról. Az írásból kiderül, hogy Sólyom László szerint Ausztria eddigi szemérmetlen magatartását nem lehet folytatni.

Egy osztrák hírportál, az Österreich24 rövid összefoglalót ad a két ország közötti vitáról, kiemelve, hogy Budapest nem akarta európai uniós közvetítőt igénybe venni. A portál ugyanakkor nem említi, hogy az ügyben a magyar környezetvédelmi miniszter az Európai Bizottsághoz fordult.

Fodor Gábornak ezt a lépését az osztrák fél is üdvözölte. Múlt héten a bécsi környezetvédelmi minisztérium illetékese az InfoRádiónak azt mondta: minden segítséget megadnak a bizottságnak, és együttműködést is ígért.

Ausztriában ugyanakkor azt hangsúlyozzák: lehet, hogy a Rába habzik, ám a víz minősége megfelelő-, és mindössze esztétikailag zavaró a hab. Mivel az osztrákok szerint nem szennyezett a folyó, így nincs jogalapja annak sem, hogy visszavonják a szennyezéssel vádolt bőrgyárak engedély.

Szerda este Bécsben találkozik Josef Pröll osztrák és Fodor Gábor magyar környezetvédelmi miniszter. A munkavacsorán Gráf József agrárminiszter és a zöld tárca előző vezetője, Pesányi Miklós is részt vesz.

A találkozón habzó Rába ügye is kiemelt helyen szerepel. Magyarország hosszú évek óta próbálja rábírni Ausztriát, hogy tegyen lépéseket a Rába szennyezése ellen.

Budapest májusig adott határidőt Bécsnek, hogy lépjen. Mivel nem történt előrelépés az ügyben, a magyar tárcavezető a vízügyi engedély visszavonását kezdeményezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×