eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Űrfegyverkezési verseny kezdődhet Amerika és Kína között

Idegesen reagált a Fehér Ház, miután nyilvánosságra került, hogy a kínai hadsereg január 11-én sikeresen semmisített meg egy műholdat egy ballisztikus rakétával. 1985 óta ez volt az első katonai kísérlet a világűrben.

Gordon Johndroe, George Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője közölte: a kínai hadsereg január 11-én egy régebbi, a Föld felett 864 kilométer magasan keringő kínai időjárási műholdat semmisített meg egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával.

A sikeres kísérlet felerősítette azokat a félelmeket, miszerint ellenséges országok vagy akár terrorista csoportok képesek lehetnek az Amerika számára katonai és polgári szempontból egyaránt kulcsfontosságú műholdak megsemmisítésére.

Washingtonban attól is tartanak, hogy a lépés új űrfegyverkezési versenyt indíthat el. Az Egyesült Államok 1985-ben hajtotta végre utolsó, műhold elleni kísérletét az űrben.

A teszteket - amelyek Ronald Reagen elnök csillagháborús tervébe illeszkedtek - a hidegháború befejezése miatt, valamint azért hagyták abba, mert attól tartottak: a megsemmisített műholdak darabjai károsítják a többi, Föld körül keringő szerkezetet.

Kína lépését az ország hadserege nagymérvű fejlesztésének részeként érdemes szemlélni, a kínai légierő például a közelmúltban mutatta be a hazai fejlesztésű - azért jelentős orosz segítséggel megépített - J-10-es vadászrepülőgépet.

Az eset után sokan tartanak attól, hogy Amerika is nagyobb sebességre kapcsol az űrfegyverkezésben. Az ország hadserege jelenleg is fejleszt műholdak elleni fegyvereket, kísérleteznek például a lézer ilyen irányú bevetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×