eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A gyárak járnak pórul a villamosenergia-ipari sztrájkkal

Nem érinti a lakossági áramszolgáltatást a villamosenergia-ipari szakszervezetek februári munkabeszüntetése. Gál Rezső, a közös sztrájkbizottság vezetője az InfoRádióban elmondta: az elégséges szolgáltatásról szóló szabályok szerint csak az ipari fogyasztóknál kapcsolhatják ki az áramot.

A villamosenergia-ipari érdekképviseletek az ágazat dolgozóinak és nyugdíjasainak járó villamosenergiaár-kedvezmény fenntartása érdekében hirdettek sztrájkot.

Február 6-án, műszakkezdettől 2 órás, 8-án 8 órás, február 12-től pedig folyamatos lesz a munkabeszüntetés, ha addig nem sikerül megegyezni a kormány képviselőivel a kedvezmény fenntartásáról.

Gál Rezső hangsúlyozta: továbbra is készek tárgyalni a kormánnyal, de "becsukták előttük az ajtót".

Tavaly augusztusában egyébként már csökkent a kedvezmény, az érintettek azóta a legnagyobb lakossági ár 37 százalékáért kapják a villamos energiát a korábbi 28 százalék helyett.

A közös sztrájkbizottság vezetője közölte: a kedvezményes, alkalmazotti tarifa 20 ezer iparági dolgozó és 43 ezer nyugdíjas számára jár, nagysága havonta fejenként mintegy 10-15 ezer forint.Megszüntetve megőrizni?

Jelenlegi formájában meg kívánja szüntetni a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes alkalmazotti tarifáját a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - mondta el az InfoRádióban a tárca szóvivője.

Ábrahám Gergely hangsúlyozta: a támogatási rendszert csak az energiapiac liberalizációjáig kívánják fenntartani.

Utána olyan rendszert kell kialakítani, ahol nem a többi fogyasztó, hanem a cégek finanszírozzák ezt a természetbeni juttatást. Már megkerestük a cégeket, és reméljük, hogy azok meg tudnak állapodni a dolgozókkal - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×