eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Átírja a szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvényt a kormány

A jogszabály alapján tovább erősödik a takarékszövetkezeti integráció központi szerve, az SzHISz eddigi szerepe.

Teljes egészében a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli a takarékszövetkezeti rendszert a kormány, – írta válaszul Demján Sándor múlt heti tárgybani levelére a kormányfő. Orbán Viktor kiemelte: a kormány sikeresnek ítéli, egyben lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, "kétes ügyletektől való megszabadítását" és feltőkésítését. A kormányfő azt is tudatta: a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezzel egyidejűleg módosító indítványt nyújtott be az országgyűlésnek, amely alaposan átírja a jelenlegi takarékszövetkezeti együttműködési rendszert. Az egyik leglényegesebb változás, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete lesz a legjelentősebb szereplő a központi bank, azaz a Takarékbank helyett. A jövőben például az SzHISz-nek a Felügyelet előzetes hozzájárulását kell kérni ahhoz, hogy döntsön szövetkezeti hitelintézet felvételéről, illetve kizárásáról. Szintén fontos változás, hogy az SZHISZ utasítást adhat a takarékoknak és a központi banknak is, amelyek kötelesek ennek eleget tenni, egyúttal az SZHISZ köteles az utasításról a felügyeletet is értesíteni. Az új tervezet szerint maga a központi bank is kizárható az integrációból. Ezt a feladatot jelenleg a Takarékbank tölti be.

Az átírt rendszerben a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyelet is nagyobb szerepet kap, így például kötelezheti a központi bankot, hogy átfogó ellenőrzést folytasson le, illetve a jegybank felszólíthat, vagy bírságot szabhat ki. Az egyetemleges felelősségen is változtatna a kormány: az Integrációs Szervezet, a Központi Bank és a szövetkezeti hitelintézet egyetemlegesen felelnek egymás valamennyi kötelezettségéért, függetlenül azok keletkezésének időpontjától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×