eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Győrfi: Idén biztosított a koraszülöttmentés működése

Két speciális, koraszülöttek mentésére alkalmas mentőautót mutatott be az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szóvivő elmondta: a két jármű értéke 70 millió forint, és a két legelhasználtabb koraszülöttmentő-autót cserélik le a most bemutatottakra.

A koraszülöttmentést nyolc alapítvány végzi országszerte, amelyek finanszírozása az Országos Mentőszolgálaton keresztül történik, és e szervezet tulajdonában van a mentéshez használt eszközök nagy része - tájékoztatta az InfoRádiót az OMSZ szóvivője.

Győrfi Pál hozzátette: leltár szerint az újonnan beszerzett koraszülöttmentő-autók is az Országos Mentőszolgálathoz kerültek, ám a szervezet továbbadja őket oda, ahol a legelhasználtabb kocsikkal dolgoznak a mentők.

A járművek kialakítása speciális igényeknek felel meg: a belsejében lévő felépítményen vannak állapotmegfigyelő berendezések, inkubátor és lélegeztető gép is - magyarázta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az autókban a koraszülöttellátásban gyakorlatot szerzett neonatológus orvosok és képzett ápolók dolgoznak. A rendszer működtetésére idén 72 millió forinttal több jutott, mint tavaly - jegyezte meg Győrfi Pál.

A szóvivő szerint nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő a koraszülöttmentési felkészültség. Sok országban nincs szükség ilyen kapacitásra, mert kevés csecsemő jön idő előtt a világra.

Győrfi Pál hozzátette: a rendszer jövő évi finanszírozásáról ősszel zajlik majd egyeztetés az Egészségügyi Minisztériumban. Idén a működés biztosított, hiszen elegendő forrás áll az alapítványok rendelkezésére.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×