eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi lesz a reformokkal?

Avatkozzon be az állam aktívan a gazdasági-társadalmi folyamatokba; vagy csupán a feltételrendszereket alakítsa ki? A többi között erről is beszélt egy konferencián Kovács Árpád, az Állami számvevőszék elnöke, Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke.

Kovács Árpád szerint a közpénzek felhasználásának szabályait rögzíteni kell az alkotmányban, mivel a mindenkori kormánynak túl nagy szerepe van a költségvetés kialakításában.

Az Állami Számvevőszék elnöke beszédében hangsúlyozta: a civil szféra képviselőit jobban be kell vonni a költségvetés előkészítésébe.
A költségvetés végrehajtásának folyamatában jelenleg nincs civil ellenőrzés jelenleg nincs. Emiatt szükséges a civil szervezetek bevonása. Különösképpen így van ez olyan esetekben, amikor olyan programok, például a közigazgatás korszerűsítése, eredményeit kell megállapítani, amelyek a társadalom széles rétegét érintik - jelentette ki Kovács Árpád.

Új érdekeltségek

Draskovics Tibor szerint az államnak két feladata lehet: az egyik a fennálló viszonyok konzerválása; a másik a nagyobb társadalmi jólét, a jobb teljesítmények feltételeinek megteremtése.

Olyan új érdekeltségeket kell létrehozni, amelyek az embereket olyan irányba tolják, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítést, vegyenek nagyobb arányban részt a közteherviselésből, és csak annyiban olyan mértékben vegyék igénybe a nekik járó közszolgáltatásokat, amennyiben arra feltétlenül szükségük van. Erről szól például a vizitdíj és a kórházi napidíj - mondta a politikus.

A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint az állam feladata csupán a közszolgáltatások minőségi-mennyiségi feltételeinek biztosítása.

Hozzátette: a tényleges szolgáltatás ellátásába be lehet vonni az államon kívüli szereplőket is.

Szociális feszültség

Stumpf István szerint az állam bizonyos területekről - ilyen az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás és a biztonság garantálása - nem vonulhat ki.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint érezhetően nő a szociális feszültség a társadalomban, így pedig nagyon nehéz véghezvinni a reformokat.

Nagyon sok olyan elvvel, amely itt a kormányzás átalakításával kapcsolatban elhangzott, egyetértek. A megvalósult gyakorlat azonban súlyos visszásságokat tartalmaz, ami miatt az emberek többségének a szemében magukat az elveket is megkérdőjelezi - jelentette ki.

Nagyon nehéz politikai és társadalmi bizalom nélkül ilyen mértékű átalakításokat megcsinálni - fűzte hozzá Stumpf István.

Közölte: az államnak nemcsak az anyagi, hanem a népességpolitikai és jóléti célokat is figyelembe kell vennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×