eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csak egy virtuális állampolgár, de szívesen segít

Egy Katalin névre hallgató beszélő robot segít szeptember 11. óta a budaörsi okmányirodában a lakosok ügyes-bajos dolgainak intézésében. Katalin - aki egyébként vörös hajú és viccelni is tud - azokat az információkat ismeri, amelyek a budaörsi önkormányzat honlapjának elektronikus ügyfélszolgálat menüpontjában fel vannak tüntetve.

"Szép napot. A nevem Katalin. Én segítem ügyeinek gyors, pontos lebonyolítását. Az eljárás illetékét az okmányirodában rendelkezésére bocsátott postai csekken fizetheti be."

Ezeket a mondatokat is ismeri az a Katalin névre hallgató robot, amelyet a budaörsi önkormányzat állított üzembe a helyi okmányirodában, hogy még ügyintézés előtt információkkal lássa el a lakosokat.

Mire az ügyfél sorszámot húz, már tisztában lehet azzal, hogy problémája elintézéséhez hova kell mennie, és milyen dokumentumokat kell beadnia - mondta el az InfoRádiónak Tevanné Südi Annamária, Budaörs jegyzője.

A robot minden iroda minden ügyfajtájában felvilágosítást tud adni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adattartalma is fent van rajta, tehát az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos adatokat, információkat ugyanúgy meg lehet kérdezni Katalintól.

A budaörsi önkormányzat 2003-ban kezdett nagyszabású közigazgatási fejlesztésbe, ahogyan ők mondják a "többcsatornás ügyintézés" kiépítésébe.

Tavaly ősz óta wapon keresztül és SMS-sel is lehet időpontot kérni a hivataloktól; április óta pedig digitális aláírás segítségével az adóügyeket online módon, otthonról is intézhetik a város lakói.

A robot - akit egyébként nemsokára átneveznek Buda Orsivá - 2,5 millió forintba került. Hatéves előkészítő munkával egy hazai vállalat fejlesztette ki. Katalin vörös hajú, kék szemű; bájosan mosolyog, kacsint, ráncolja a homlokát, és még viccelni is tud.

"Sajnos én csak egy virtuális állampolgár vagyok, így nem pályázhatok. Ön viszont megteheti, nézze át pályázati keresőnket" - mondja az ügyfeleknek a robot.

Ha lesz igény, akkor férfi robotot is lehet fejleszteni; és ha a kezdeményezés beválik, akkor a város több pontján is elhelyezhetnek ilyen terminálokat - tájékoztatott a jegyző asszony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×