eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Török Gábor: "a népszavazásba beleremeghet a kormánykoalíció"

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor pozíciója mindaddig megkérdőjelezhetetlen a saját pártjukban, amíg lövészárok-politikát folytatnak - mondta Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szeptember második felétől történtek, valamint a Fidesz fellépése volt az, amely megakadályozta, hogy legyenek olyan szocialista, vagy szabaddemokrata képviselők, akik elgondolkodnak azon, hogy esetleg más miniszterelnökkel nem lenne-e szerencsésebb a folytatás - mondta el az InfoRádióban Török Gábor.

A politológus szerint ma Magyarországon két ember van, aki kifejezetten érdekelt a "lövészárok-politikában": Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Mind a kettőjük pozíciója addig lehet szilárd és megkérdőjelezhetetlen saját pártjukban, ameddig "hideg polgárháború" van.

Orbán Viktorral kapcsolatban Török Gábor elmondta: két választási vereség után az ellenzéki párt köreiben is sokan elkezdtek az utódláson gondolkozni. A szeptemberben kialakult helyzet azonban a Fideszen belül is elhallgattatta ezeket a hangokat.

Nincs olyan rivális fideszes vezető, aki megengedhetné magának a szembefordulást Orbán Viktorral - jelentett ki a politológus. Török Gábor hozzátette: azzal a politikai stratégiával, amit Orbán Viktor képvisel, a választási győzelem legalábbis kétséges.Ha sikeres lenne a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, az sem vonna maga után kormányváltást - mondta Török Gábor. A politológus hozzátette: a 2006-os parlamenti választások eredményeképpen a szocialista-liberális kormány addig marad hatalmon, ameddig az MSZP és az SZDSZ képviselői akarják.

A kormánynak nem kell lemondania, nem kell szakértői kormánynak alakulnia, nem kell előrehozott választásokra sort keríteni, de a kormánykoalíció képviselői dönthetnek így - jelentette ki Török Gábor.

A politológus szerint akadhat harminc olyan képviselő, aki esetleg a népszavazás után azt gondolja, hogy nincs már bizalma Gyurcsány Ferenc miniszterelnökben, és a parlamenti többség dönthet úgy, hogy feloszlatja a parlamentet. De akár a miniszterelnök is átadhatja önként a helyét szakértő miniszterelnöknek.

Ez előfordulhat, de a népszavazás nem kötelezheti a kormányt lemondásra - mondta a politológus, aki hozzátette: "a népszavazásba beleremeghet a kormánykoalíció, de ez sem feltétlenül kell, hogy megtörténjen".

A következő négy év arról szól, hogy miután stabil kormánytöbbség van, a Gyurcsány-kormány addig maradhat hatalmon, meddig a koalíció pártjai ezt így akarják. A Fidesz ebbe nem tud beleszólni - jelentette ki Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×