Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Üzenet a cseh kormánynak: „Ha ezt nem tekintik kudarcnak, akkor az nagy probléma”

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 23. 20:18
Az ellenzéki ANO mozgalom megerősödését hozta a hétvégi regionális önkormányzati és a részleges szenátusi választás Csehországban. Andrej Babis pártja tizenhárom régióból tízben győzött. A legtöbb kommentátor szerint a kerületi választások eredménye már sejteti, hogyan alakulhat egy év múlva a képviselőházi eredmény.

A 685 regionális önkormányzati mandátumból az ANO 292-t szerzett meg. Az előző választáshoz képest ezzel a legnagyobb mértékben erősödött a mozgalom, amely most 114 mandátummal szerezett többet mint négy éve. Andrej Babis, az ANO elnöke közvetlenül a kerületi választások után örömét fejezte ki az elért eredmény miatt, ugyanakkor világossá tette, hogy céljuk a jövő évben esedékes képviselőházi választás megnyerése, és hogy sok munka vár még rájuk.

„Keményebben kell dolgoznunk, el kell beszélgetnünk az emberekkel, ott kell lennünk a terepen”

– jegyezte meg Babis.

A második helyen a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt végzett 106 mandátummal, míg a harmadikon a szintén a kormányoldalhoz tartozó Polgármesterek és Függetlenek pártja, 73 bejutó képviselővel. A negyedik helyen a kormánykoalíciós, kereszténydemokrata KDU-ČSL végzett 49 mandátummal, az ötödik az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia 32, majd a TOP09 párt következik 16 mandátummal. A kormánykoalíció ötödik tagja, a Kalózpárt viszont csak három képviselőt juttathat a regionális közgyűlésbe. A gyenge eredmény miatt a pártvezetés felajánlotta lemondását. Helyi megfigyelők nem zárják ki, hogy emiatt a Kalózpárt a kormánykoalícióból is kilép.

Miközben a politikai elemzők a koalíció vereségéről beszélnek, a kormánypártok vezetői visszafogottan fogalmaznak. „Valahol győztünk, valahol viszont nem vagyunk elégedettek az eredménnyel” – mondta Petr Fiala miniszterelnök. Hasonlóan nyilatkozott Markéta Pekarová Adamová, a TOP09 vezetője is. „Az ANO nem nyert minden régióban” – szögezte le.

De vannak, aki realistábban értékelték az eredményeket. Vít Rakúsan cseh belügyminiszter, a Polgármesterek és Függetlenek pártjának elnöke úgy fogalmazott,

nem tehetnek úgy, mintha nem szenvedtek volna vereséget.

A Polgári Demokratikus Párt egyetlen egyértelmű győztese, Dél-Csehország elöljárója, Martin Kuba a pártvezetésnek üzent. „Ha a prágai kollégák nem annak valójában kezdenek el beszélni a dolgokról, hogy ez egy kudarc, akkor ez nagy problémát jelent” – jegyezte meg. Petr Pavel cseh államfő is kommentálta a választások eredményét, és elmondta, hogy a koalíciónak sok tennivalója lesz a régiókban.

Andrej Babiš ANO mozgalma a részleges szenátusi választás első fordulójában is győzött. A már biztosan mandátumot szerző öt jelölt közül ketten az ANO tagjai. Az összes párt közül a legtöbb, 19 jelöltjük jutott tovább az egy hét múlva esedékes második fordulóba, amelyben az a jelölt nyer, aki megszerzi a szavazatok egyszerű többségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Andrej Babiš pártja tarolt Csehországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást