Nyitókép: Getty Images/ Justin Sullivan

Próbálják menteni a tech cégeket a szilícium-völgyi bankcsőd után

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. március 13. 08:41
Egyre nagyobb hullámokat vet az Atlanti-óceán mindkét partján a Szilícium-völgy technológiai cégeinek bankja, az SVB összeomlása. Az amerikai pénzügyminiszter közölte: azon dolgoznak, hogy ne terjedjen tovább a válság. A brit kormány a hazai tech-ágazatot akarja megmenteni.

A brit kormány a hétvégén megpróbálta izolálni az ország több száz technológiai cégét a tengerentúlon terjedő pénzügyi drámától. A múlt héten viharos gyorsasággal összeomlott a kaliforniai Silicon Valley Bank, számos startup és technológiai vállalat hitelezője. Csak csütörtökön 42 milliárd dollárt vettek ki a betétesek.

A banknak brit ága is van. "A londoni kormány kiemelt prioritásként kezeli a fejleményeket. Ez volt a 2008-as a globális pénzügyi válság óta a legnagyobb bankcsőd" – közölte Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter vasárnap reggeli nyilatkozatában.

A Politico szerint az Angol Központi Bank elnöke, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a hétvégén. Hunt közölte, hogy nem leselkedik rendszerszintű kockázat a brit pénzügyi rendszerre. A brit tech cégek vezetői viszont szombaton azt írták egy levélben a kormánynak, hogy

az SVB összeomlása "a létükben fenyegeti" őket.

Egy cég például játékos-oktató alkalmazásokat ír gyerekeknek, és pénzének 85 százalékát az SVB-ben tartotta.

A tengerentúlon Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elutasította annak lehetőségét, hogy kimentsék a bankot. A tárcavezető azt mondta: most nem olyan a helyzet, mint 2008-ban, amikor a nagy bankok összeomlása azzal fenyegetett, hogy "leolvad" a globális pénzügyi rendszer. "Az amerikai bankrendszer biztonságos, jól feltőkésített és rugalmas" – mondta Janet Yellen a CBS Face the Nation című műsorában. "Az amerikaiak bízhatnak bankrendszerünk biztonságában és erejében"– tette hozzá.

A Reuters bizalmas forrásokra hivatkozva azt írta: az amerikai kormányzat lényegi bejelentésre készült olyan tervekről, hogy felpumpálják a bank betéteit.

Az eredetileg 212 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező kaliforniai bank hirtelen csődje megrázta a befektetőket.

Pénteken az SVB a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) ellenőrzése alá került, ami 250 000 dollárig garantálja a betéteket. Egyes becslések szerint sok vállalat és magánszemély az ezt meghaladó betétek több mint felét elveszítheti.

Mark Warner, az amerikai szenátus bankügyi bizottságának demokrata képviselője szerint az SVB-t a magasabb kamatlábak hozták szorult helyzetbe. A bank elleni múlt heti rohamot – amelynek során csak csütörtökön 42 milliárd dollárt vettek ki a betétesek – "néhány szereplő" gyorsította fel – mondta az ABC This Week című műsorában.

Mark Warner szerint a legjobb kimenetel az lehetett volna, hogy hétfő hajnalig, az ázsiai piacok nyitásáig vevőt találjanak a bankra. Az SVB-krach után a négy nagy amerikai bank, a JPMorgan, a Bank of America, a Wells Fargo és a Morgan Stanley papírjai 55 milliárd dollárt veszítettek értékükből. A befektetők aggódnak, hogy a probléma a szélesebb pénzügyi rendszerre is átterjedhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Próbálják menteni a tech cégeket a szilícium-völgyi bankcsőd után
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást