Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Újabb karanténsértő parti miatt főhet Boris Johnson feje

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. január 11. 18:34
Boris Johnson brit miniszterelnöknek nem sokat kellett várnia, itt az újabb „karanténsértős” botrány, egy újabb buliról, amit a lezárás idején tartottak a kormányfői rezidencián.

Úgyis utoléri a sorsa – körülbelül ezt üzente az általában a parlamenti terem túloldalán ülő ellenfelének, Boris Johnson kormányfőnek Angela Rayner, a brit Munkáspárt helyettes vezetője. Az ok egy kiszivárgott e-mail, amely szerint a pandémia kezdetén kerti partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián.

A levél laza hangnemben arra szólította fel a címzetteket, hogy „hozzatok magatoknak piát” és a meghívó 2020. május 20-ra szólt, amikor még az egész világ azt próbálta megérteni, hogy pontosan mi is történik.

Mint a BBC politikai tudósítója megjegyezte: az emberek otthon ültek, egy másik személlyel volt joguk találkozni a szabadban, miközben a házban, ahol ezeket a szabályokat hozták, kerti mulatságra gyülekeztek.

Mivel a munkáspárti vezér, Sir Keir Starmer pozitív tesztje miatt otthonába zárkózott, helyettese ment neki Johnsonnak a parlamentben. Angela Raynerrről ismert, hogy nem kíméli a konzervatív kormányfőt: nevezte már „szennynek, homofóbnak, rasszistának és nőgyűlölőnek” is.

Most, amikor Johnson nem akart reagálni az újabb kínos információra, egy költségvetési illetékest küldtek, hogy válaszoljon az ellenzéki pártvezetés kérdéseire.

A meghívó a miniszterelnök első magántitkárától, Martin Reynoldstól származik. A levélben az is olvasható hogy „élvezzük ki maximálisan a szép időt, és iszogassunk a biztonságos távolságot betartva!”.

Azt kellene kinyomozni, hogy ott volt-e a miniszterelnök – tette fel a kérdést a munkáspárti vezető, mire a válasz az volt, hogy „sajnáljuk a frusztrációt, amit az állítások okoztak”, és hogy „egy vezető államhivatalnok vizsgálja ki a Downing Street 10-ben történt összejöveteleket... ha kiderül, hogy valaki szabályt sértett, akkor annak fegyelmi következményei lesznek”.

A miniszterelnöki hivatal azzal hárítja el a további kérdéseket, hogy „vizsgálat folyik az ügyben”.

Johnson úgy nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy ott volt-e a május 20-i partin, hogy fénykép bizonyítja, feleségével együtt részt vett egy hasonló, öt nappal korábbi összejövetelen.

Amikor az őt képviselő illetékesnek nekiszegezték a kérdést a parlamentben, hogy lemond-e a miniszterelnök, ha kiderül, hogy törvényt sértett, akkor beosztottja azt mondta: „a kormányfő nem megy sehova”, és hogy „továbbra is élvezi a lakosok bizalmát”.

Feltételezések szerint 30-40 ember vett részt a 2020. május 20-i kerti partin, amelyet egy hosszú megterített asztal körül rendeztek. Ugyanezen a napon mondta azt a brit kulturális miniszter, Oliver Dowden: „szabad térben egy emberrel lehet találkozni, feltéve, ha betartják a kétméteres távolságot”. Az ügy miatt már több konzervatív politikus is bírálta Johnsont.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb karanténsértő parti miatt főhet Boris Johnson feje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást