Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Jan Kuciak testvére: "már sokat kibírtunk, nem adjuk fel”

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. augusztus 5. 16:02
A szlovákiai kettős gyilkosság ügyében az előzetes tervek szerint ma reggel mondták volna ki a végső ítéletet, a szenátus azonban bejelentette, hogy az ülést szeptember 3-ára halasztják.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusának indoklása szerint a szenátusnak több időre van szüksége ahhoz, hogy ítéletet tudjon hozni Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb gyilkossági perében.

A Specializált Büntetőbíróság történetében ilyen eset még nem fordult elő. A büntetőbíróság kedden este váratlanul bejelentette, hogy a szerdára kitűzött ítélethirdetést Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében egy hónappal későbbre halasztja.

A gyilkossági ügy három vádlottja Marián Kočner, Alena Zsuzsová és Szabó Tamás.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Vladimír Turan mindhármukra 25 év szabadságvesztés kiszabását javasolta, de a bíróság akár életfogytiglani szabadságvesztésről is dönthet.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család védőügyvédje elmondta, tudomásul veszi, hogy a szenátusnak több időre van szüksége az ítélet előkészítéséhez. A szenátus döntését Marek Para, Marián Kočner ügyvédje is legitimnek tartja. Peter Juhás, a Kuciak-ügyet vizsgáló nyomozócsoport vezetője az Aktuality hírportálnak elmondta: meggyőződése, hogy Marián Kočner áll a bűncselekmény mögött. „Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy más személynek lett volna motivációja a gyilkosság megrendelésére” – magyarázta Juhás.

Az ítélethirdetés elnapolásának hírére a két érintett család is reagált. Martina Kušnírová édesanyja, Zlatica Kušnírová elmondta: rossz előérzete van és fél, hogyan végződik majd a per.

„Már felkészülten vártuk a szerdai ítélethirdetést, most pedig újra át kell élnünk a várakozás izgalmait”

– mondta a meggyilkolt lány édesanyja.

Ján Kuciak testvére, Jozef Kuciak a Facebook-on tett közzé egy bejegyzést, amelyben elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem helyénvaló hibáztatni az igazságszolgáltatást a meghozott döntés miatt. „Nem tudjuk, mi az, amiben nem tudnak egyezségre jutni, nem tudjuk, mi mindent kell mérlegelniük, de bízom benne, hogy egy hónapig még kibírjuk, és legalább a szenvedésünk egy része a végéhez ér. Már sokat kibírtunk, nem adjuk fel” - zárta sorait a meggyilkolt újságíró bátjya.

Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban.

A gyilkosság után megalakult a Za slušné Slovensko - Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom, amely tízezreket szólított az utcára.

Az eset nemcsak Szlovákiában váltott ki komoly társadalmi felháborodást, hanem külföldön is. A nyomozás kezdetén a hatóságok több lehetőséget is vizsgáltak, de ma már minden jel arra mutat, hogy az akkor 27 éves újságírónak, az Aktuality hírportál munkatársának újságírói tevékenysége miatt kellett meghalnia.