Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Növekszik a brexit szülőatyjának tartott szürke eminenciás hatalma

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. február 14. 21:32
Megerősödött a „brexit szülőatyjának” tartott a szürke eminenciás befolyása a brit kormányban – így értékelték azt, hogy Boris Johnson kormányátalakítása során lemondott a pénzügyminiszter. Mindez azt jelentheti, hogy Boris Johnson hatalmának nem lesz ellenpólusa a kabinetben.

A brit kormányban hagyományosan a kormányfő vízióját általában finomította az államkassza mozgásterére józanabbul tekintő pénzügyminiszter. Most viszont

az a nagy kérdés, hogy jön-e a tekintélyelvű kormányzás?

A brit közvéleményt sokkolta, hogy a brit kormányzásban rutinnak számító mostani kormányátalakítás idején saját kardjába dőlt Sajid Javid, a pénzügyi tárca főnöke.

A lemondott Javid – aki amúgy a kormányfő ideológiai szövetségese volt – azért távozott, mert lehetetlen helyzetbe került. A befolyásos miniszterlenöki főtanácsadó, a brexitkampányt sikeresen levezénylő Dominic Cummings azt követelte, hogy váljon meg a beosztottjaitól és a miniszterlelnöki és pénzügyminiszteri stáb egyesüljön.

Az ötletben van ráció – mondták volt brit miniszterek, mivel a kormányon belüli két erőközpont gyakran rivalizál egymással. Mégis, sok kommentátor számára úgy tűnik, a tavaly nyári vezetőválasztás idején Boris Johnson ellenfeleként kampányoló Javid önkéntes távozását ügyesen megrendezték és bírálták a stílust.

„Egyetlen magát tisztelő pénzügyminiszter sem fogadna el ilyen feltételeket” – idézi Javidot a Guardian, amely megjegyezte: a helyére kerülő Rishi Sunak

„ijesztően engedelmes” lesz, és a „fő-rettentő”, Dominic Cummings ellenőrzése alá kerül.

A tory párt ifjú titánjának tartott Sunak a napokban már jelezte lojalitását azzal, hogy minisztériumi illetékesként arról beszélt: Nagy-Britanniának egyáltalán nem fontos a majdani vámmentes kereskedelem az Európai Unióval. Sőt, magabiztosan azt is közölte: szabadkikötők létesítésével a britek fogják engedményekre kényszeríteni az EU-t.

„Igen, de ezek a múltban bezártak, mert nem voltak sikeresek. Most miért lennének?” – tették fel neki a kérdést a Sky News műsorában.

„Azért mert kiléptünk az EU-ból és most sokkal ambíciózusabb módon építhetünk szabadkikötőket. Az EU szabadkikötő-definíciója amúgyis túl szűk volt” – válaszolta, és azt ígérte: csökkentik majd a kereskedelmet lassító bürokráciát és állásokat teremtenek majd.

Lehet, hogy a Brüsszellel induló tárgyalások előtti blöff, vagy lehet, hogy nem, de a hivatalos London – és immár az új pénzügyminiszter – úgy állítja be, hogy jövőre már jönnek a vámok az EU–brit kereskedelemben, de ettől még szárnyalni fog a brit gazdaság. A kormány fel is szólította a jövőt nemtetszéssel szemlélő nagyobb brit cégeket, hogy kezdjenek el alkalmazkodni az új helyzethez.

Sunak kinevezésével arra is számítanak a piacok, hogy

lazul a Johnson-kormány fiskális fegyelme, holott korábban rendszeresen a munkáspárti kormányokat illették a konzervatívok a „boom and bust”, azaz felpörgés-csőd jelzővel.

Elődje távozása megzavarja a márciusban bemutatandó költségvetés tervezését és kérdésessé válik, hogy végrehajták Javid tervét, aki 2023-ra egyensúlyba akarta hozni folyó fizetési mérleget. Ez az elképzelés irritálta a befolyásos tanácsadót, Cummings-t, aki úgy tűnik, most még nagyobb befolyásra tett szert az általa nem kedvelt pénzügyminiszter leléptetésével.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
200214 KUL1 1325 Költekezhet Johnson? SZVETNIK TUD
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást