Nyitókép: pixabay

Tolonganak a letelepedésért a szigetországi uniós polgárok

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. szeptember 13. 09:48
Az Európai Parlament szerint van miért aggódniuk az angliai magyaroknak és más EU-polgároknak. Az Independent című brit lap birtokába jutott anyag szerint a Parlamentnek „súlyos aggályai vannak” a brit belügy kaotikusnak mondott letelepedési programjával kapcsolatban és annak átalakítását követeli majd..

Egy kiszivárgott határozati javaslat szerint aggódik az Európai Parlament a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok miatt. A brit sajtóban gyakran „ellenséges közegként” jellemzik a letelepedési politikát, amely az EU-parlament szerint bürokratikus nehézségeket támaszt a szigetországban maradni kívánó uniós polgárokkal szemben.

Az európai képviselők a letelepedési program teljes revízióját és lecserélését követelik abban a kiszivárgott tervezetben, amelyet az Independent című liberális laphoz juttattak el.

A fő aggály az, hogy a folyamodók 42 százaléka nem kapta meg a teljes letelepedési státuszt, és csak az úgynevezett „letelepedés előtti státuszt” hagyták jóvá nekik.

Az uniós parlament szerint nem a jelentkezőknek, hanem a brit hatóságoknak kellene bizonyítaniuk, hogy a kérdéses személyek jogosultak a letelepedésre. Ez azt jelenti, hogy

a brit hatóságoknál lévő adatok alapján kellene dönteni és nem az EU-polgároktól követelni különböző igazolásokat arról, hogy legalább öt éve életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Azaz például, ha valakinek van társadalombiztosítási száma az időszakra és adót fizetett, akkor ne neki legyen a feladata előkeresni az ezt igazoló papírokat.

A kedden kiadott adatok szerint

az uniós polgárok észbe kaptak és megugrott a letelepedésért folyamodók száma,

mert sokan a kaotikus, szabályozatlan brexittől tartanak és félnek, hogy jogsérelem érheti őket.

Az uniós parlamenti tervezetet az összes nagyobb párt támogatta, ami azt jelenti, hogy módosítások nélkül elfogadhatják majd. A vitát jövő szerdán rendezik Strasbourgban és ezt követi majd a szavazás.

Az európai képviselők különösen keményen bírálták a keménybrexit-párti Priti Patel brit belügyminiszter zavarosként leírt bejelentéseit a szabad mozgás uniós jogának azonnali felfüggesztéséről.

Patel augusztusban azt mondta: a kilépés időpontjában azonnal eltörlik a szabad mozgás jogát. Kevesebb mint két héttel később, amikor kiderült, hogy a döntést nem lehet végrehajtani a gyakorlatban, hátraarcot csinált.

Az EU-parlament tervezete megjegyzi: komoly aggodalomra adnak okot a brit belügy egymásnak ellentmondó nyilatkozatai a szabad mozgás potenciálisan október 31-i eltörléséről. Ez bizonytalanságot keltett a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok körében. „Fennáll a veszélye, hogy az ilyen nyilatkozatok súlyosbíthatják az esetükben az ellenséges hozzáállást és negatívan befolyásolja jogaik érvényesítését” – áll a szövegben.

A brit lap szerint a hétoldalas tervezetet Michel Barnier, az unió brexitügyi főtárgyalója közreműködésével szövegezték meg.

Az EU-képviselők szerint az

a tény, hogy a brit kormány felfüggesztette a parlament működését, növeli a szabályozatlan brit kilépés esélyét. A brit törvényhozás ugyanakkor a szünet előtt gyakorlatilag megtiltotta a szabályozatlan brexitet.

Londoni adatok szerint a júliusi 131 ezer fővel szemben, augusztusban már 229 ezren folyamodtak letelepedési jogért.

Szeptember 12-ig összesen 1,3 millió EU-s állampolgár folyamodott, ebből 200 ezren szeptember első 12 napjában.

Augusztus végén 188 ezer ember, az összes folyamodó 14 százaléka vár válaszra a brit belügyminisztériumtól. Aktivisták szerint az uniós polgároknak automatikusan meg kéne adni a letelepedési jogot.

Ide tartozik, hogy a Brit Reklámhatóság betiltotta a belügynek a letelepedési programról szóló reklámját, mert az félrevezető módon azt állította, hogy a kérvényezőknek csak útlevelüket vagy személyi igazolványukat kell bemutatni, miközben valójában sokaktól ennél nagyobb mennyiségű iratot kérnek be a brit bürokraták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az EP szerint aggódhatnak az EU-polgárok Nagy-Britanniában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást