Nyitókép: A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Körvonalazódik a koalíciós egyezség a himnusztörvényről

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. április 17. 10:09
A szlovák kormánypártok megállapodtak, milyen módon oldják meg a himnusztörvényként elhíresült jogszabály körül kialakult problémát. „A Hídnak úgy kell módosítania az állami jelképekről szóló törvényt, hogy senki ne vonja kétségbe annak szövegét” – jelentette ki Andrej Danko,  a Híddal közösen kormányzó Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

A koalíciós tanács ülését követően Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke közölte: megegyeztek, hogy megvárják Andrej Kiska államfő javaslatát, aki a múlt héten újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe a himnusztörvényként elhíresült jogszabályt. A házelnök arról tájékoztatott, hogy a Híd, illetve a párt igazságügy-minisztere is készít egy javaslatot, amely világosan rendezi majd a himnuszok állami ünnepeken való lejátszására vonatkozó részt, de a törvény egyéb rendelkezéseit nem fogja érinteni. Danko szerint hamis az az állítás, hogy a szóban forgó jogszabály tiltaná a himnuszok lejátszását.

A házelnök szavait Sólymos László, a Híd alelnöke is megerősítette, aki a betegség után lábadozó Bugár Béla pártelnököt helyettesítette a koalíciós tanács ülésén. Sólymos elmondta, kidolgoznak egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely úgy változtatja meg a jogszabályt, hogy az egyértelműen ne fogalmazzon meg általános tiltást a külföldi, így a magyar himnusz éneklésére sem. Erre akkor lehet szükség, ha a parlament megtöri az államfő vétóját, és a törvény a jelenlegi formájában lépne életbe. Sólymos hozzátette,

a módosító javaslatot már a parlament következő ülésén májusban, gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni.

Azt a Híd alelnöke is elismerte, hogy párttársai hibát követtek el, amikor megszavazták a jogszabályt. „Nem vettük észre, hogy ez a törvény nem egyértelmű és, hogy emiatt a későbbiekben probléma alakulhat ki. Tévedés történt, ezt be kell ismerni, ki kell mondani: elcsúsztunk” – fogalmazott Sólymos László.

A szlovák állami jelképekről szóló törvényjavaslatot a nemzetiek terjesztették a parlament elé, mintegy reakcióként a jégkorong-válogatott mezén megjelenő logóra, amelyen a szlovák címerben található kettős keresztet hokibotokkal ábrázolták. A jogszabállyal a párt az állami jelképek fokozottabb védelmét akarta elérni, de módosítja az állami himnusz kérdéskörét is. A törvény bírálói szerint a jogi norma megtiltja más állam himnuszának éneklését vagy lejátszását, amennyiben az adott rendezvényen nincsen jelen a külföldi ország hivatalos küldöttsége.