Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hosle

Nem aggódik a brexit miatt az Európai Központi Bank elnöke

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. szeptember 25. 11:36
Mario Draghi szerint Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból nem gyakorol komoly hatást a valutaegységet alkotó országok gazdaságára.

Az olasz Mario Draghi hangsúlyozta, hogy a vezetése alatt álló pénzintézet szoros figyelemmel követi a kilépésről kezdett tárgyalásokat és továbbra is együttműködik a brit Nemzeti Bankkal.

Mario Draghi az Európai Parlament brüsszeli ülésén ismertette a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank terveit. Elmondta, hogy

a központi kamatlábat továbbra is nulla százalékon tartják és a jövő nyár előtt, tehát Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése előtt aligha kívánnak ezen változtatni.

A központi kamatláb alapján folyósít hitelt az Európai Központi Bank a valutaegységbe tömörült országok pénzintézeteinek. Mario Draghi utalt arra is, hogy az eddigi havi 30 milliárd eurós keretet a jövő hónaptól 15 milliárdra csökkentik az eszközvásárlási programban, amivel az euróövezetben a piaci likviditást és a gazdasági növekedést akarja támogatni. Nem említette azonban, hogy mikorra várható a részvényfelvásárlások beszüntetése, de

feltehető, hogy a német nemzeti bank által sokat vitatott pénzügyi tranzakciót az év végén befejezik,

ha továbbra is lendületben marad a konjunktúra a valutaegységet alkotó országokban. Ekkor a Központi Bank tulajdonába került részvények értéke eléri a 2 billió 600 milliárd eurót.

Mario Draghi felszólalását az Európai Parlament brüsszeli ülésén nemcsak a képviselők várták komoly érdeklődéssel, hanem a pénzügyi szakemberek is, mert konkrét adatokat reméltek arra vonatkozóan, hogy az Európai Központi Bank mikor lép a szigorítás útjára. Beszédében igyekezett eloszlatni a brexittel kiválásával kapcsolatos aggodalmakat, mert – mint az Európai Központi Bank elnöke fogalmazott, –

a jelekből ítélve egyelőre semmi sem utal arra, hogy az euróövezet gazdaságára veszélyt jelentene London távozása az Európai Unióból.

Mario Draghi hozzáfűzte azt is, hogy az esetleges zökkenők elkerülésére a vezetése alatt álló pénzintézet együttműködik a brit Nemzeti Bankkal.