Nyitókép: Evan Vucci

Donald Trump: az EU az Egyesült Államok egyik fő ellensége

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. július 16. 11:25
Ezt az amerikai elnök röviddel azelőtt mondta, hogy Helsinkibe indult volna a Vlagyimir Putyinnal tartott csúcsra. A sokkoló minősítést azonban nem általánosságban, hanem kereskedelmi értelemben kapta meg Trumptól Brüsszel.

Donald Trump az elmúlt napokban sem vett vissza sokkoló retorikájából, példa volt erre, ahogy először lehetetlen helyzetbe hozta brit vendéglátóját, Theresa Mayt – ellenfele méltatásával és brexit-terve leminősítésével. A brit tartózkodását élvező elnök egy nappal később hátraarcot csinált és szent volt a béke.

Kérdés, hogy mindezek ismeretében mire lehet számítani tőle azután, hogy közölte: az Európai Unió Amerika ellensége. A Fehér Ház ura erről a CBS Newsnak adott interjújában beszélt azt megelőzően, hogy Helsinkibe indult volna, hogy ott találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ellenségek, de nem "úgy"

Trump azzal finomította bombasztikus mondatát, hogy hozzátette:

az EU ellenség, abban az értelemben, „amit csinálnak velünk a kereskedelem terén”.

Mindez azután hangzott el tőle, hogy masszív büntetővámokkal sújtotta az európai acél- és alumínium-importot és hasonlóra számíthatnak az uniós autógyártók is. Közben Brüsszel is visszavágott, olyan termékeket büntetve, amelyek a Trumpot erősen támogató szövetségi államokból származnak.

Az elnök, akit ellenfelei folyamatosan azzal vádolnak, hogy az orosz állammal összejátszva nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, Oroszországot is ellenségnek nevezte „bizonyos tekintetben”. Kína is megkapta az ellenség minősítést, bár „ez nem jelenti azt, hogy ők rosszak. Nem jelent semmit. Annyit jelent, hogy versenyeznek” – mondta a CBS-nek.

"A hírmédia a nép ellensége"

Putyinnal való találkozója előtt Twitter-megjegyzései között kissé nehezen értelmezhető módon szerepelt az a megjegyzés is, hogy „mindegy, milyen jól alakítok a csúcson, ha kompenzációként megkapnám Moszkva nagy városát azokért a bűnökért és gonoszságokért, amelyeket Oroszország elkövetett, akkor azt vágnák a fejemhez, hogy Szent-Pétervárt is meg kellett volna szereznem”.

Az elnök ezek után közli, hogy a hírmédia „a nép ellensége” , a Demokrata párt pedig tudja, hogy kell keresztbe tenni és ellenállni. Ezért van annyi gyűlölet az országunkban, de ezt begyógyítjuk – írta még.

Trump csapongó stílusa ellenére egy másik Donald nevű elnök, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke nem vette könnyedén az Európát ellenségként beállító megjegyzést.

„Amerika és az EU a legjobb barátok. Bárki, aki azt mondja, hogy ellenségek, hamis híreket terjeszt”

– dobta vissza a labdát szintén a Twitteren, Trump egyik kedvenc kifejezését használva.