Nyitókép: NASA

Kiderült egy furcsaság a Mars-expedícióról

Infostart
2021. február 24. 05:16
A NASA korábbi marsjárói a Wind River rendszerrel működtek, de a nemrég landolt Perseverance már nem csak ezt használja.

Azzal, hogy a Perseverance nemrég sikeres landolást hajtott végre a Marson, most először a Linux operációs rendszer is eljutott a vörös bolygóra. Ez úgy vált lehetségessé, hogy a marsjárón lévő eszközt, az Ingenuity nevű drónt éppen ez a szoftver működteti.

Minderről egy interjúban meséltek, amelyet a NASA egyik mérnöke, Tim Canham adott az IEEE Spectrumnak – írja a Hvg.hu. A különös részlet a PCMag figyelmét is felkeltette, amely ezután e-mailben érdeklődött Canhamnél. Az informatikai magazin arra volt kíváncsi: valóban ez lenne-e az első alkalom, amikor a NASA a Linuxot is magával vitte a vörös bolygóra. Canham erre úgy felelt:

nincs tudomása róla, hogy a szakemberek korábbi Mars-küldetések alkalmával is a nyílt forráskódú szoftvert használták volna.

A választás azért esett erre a szoftverre, mert a helikoptert a fejlett okostelefonokhoz kitalált Qualcomm Snapdragon 801 hajtja. A processzor azonban nem volt kompatibilis a VxWorksszel, így a NASA-nak új rendszer után kellett néznie. Ekkor jött a képbe a Linux, amely Canham szerint egyértelműen remek döntésnek bizonyult.