Nyitókép: Europa Press Sports

Drámákat hozott a délelőtt - olimpia percről percre

Infostart
2024. augusztus 4. 08:45
Nyerő állásban kellett feladni mérkőzését a világklasszis spanyol tollaslabdázónőnek. A jamaicaiak elveszítették a női sprintváltójuk felét.
2024.08.04. 11:40

A spanyol világsztár (majdnem) példátlan balszerencséje

A döntőbe jutás küszöbén sérült meg a párizsi olimpián Carolina Marín női tollaslabdázó, aki Rio de Janeiróban aranyérmes lett egyéniben. A 31 esztendős, háromszoros világbajnok spanyol klasszis, aki évek óta egyedüli nem ázsiaiként tartozik a sportág közvetlen élmezőnyébe női egyesben, az első szettet magabiztosan, 21-14-re megnyerte a kínai He Ping-csiao ellen.

A második játszmát is uralta Marín, ám 10-6-nál labdamenet közben rosszul mozdult, majd a fájdalomtól zokogva a padlóra feküdt. Ezt követően megpróbálta ugyan a jobb térdére és combjára húzott szorítóval folytatni a játékot, ám ezt csupán egylábon ugrálva tudta megtenni, így két pont elvesztése után ismét földre rogyott és sírva adta fel a mérkőzést.

A kétszeres vb-bronzérmes He Ping-csiao a fináléban a dél-koreai vb-címvédővel, An Szejonggal mérkőzik meg hétfőn. Az erősen kérdéses, hogy Marín tudja-e vállalni az ugyancsak hétfői bronzmérkőzést az indonéz Gregoria Mariska Tunjung ellen. Marín három évvel ezelőtt címvédőként és az egyik nagy esélyesként készült a tokiói játékokra, ám kevesebb mint két hónappal az olimpia előtt edzésen a bal térdében elszakadt a keresztszalag, így a korábbi világranglista-vezető nem tudott harcba szállni az aranyért.

2024.08.04. 11:38

A Magyarországon megsérült Shericka Jackson 200 méteren sem tudott futni

A 30 éves sprinter a július 9-i székesfehérvári versenyen húzta meg a combhajlítóját, s azt már szerdán közölte, hogy emiatt 100 méteren nem indul a francia fővárosban. Végül a kétszázas előfutamra sem állt oda. Az atléta a hosszabb távon tavaly - Budapesten - és tavalyelőtt is világbajnok lett, míg a tokiói olimpián 100-on bronzot, a 4x100-as váltó tagjaként pedig aranyérmet nyert. Nagy kérdés, hogy a jamaicaiak váltóban milyen csapattal tudnak majd kiállni, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce a 100-as bemelegítés során megsérült.

2024.08.04. 11:34

Takács Boglárka hatodik lett a futamában

A szombat este még a 100 méteres síkfutás elődöntőjében szereplő Takács Boglárka hatodik lett a futamában a 200 méter selejtezőiben. Elmaradt 22,71-es országos csúcsától, 23,16-ot futott. Legyőzői között volt két világklasszis, az amerikai Brittany Brown és a jamaicai Lanae-Tava Thomas is. Hétfőn a vigaszágon még megpróbálja kiharcolni a továbbjutást. Ez a gyengébbik száma a két sprinttáv közül. „Az edzőm azt kérte, hogy szeretne egy olyan futást látni, amikor el merem vállalni a 200 métert és nem óvatosan, félve kezdem el, aztán a végén kezdek kapaszkodni. Az volt a terv, hogy a kanyarból kifutás során olyan sebességet szerzek, amellyel jó pozícióba tudok kerülni. Szerintem talán túl erősen kezdtem, mert a kanyar után azt éreztem, hogy meglesz az első három hely valamelyike, mert úgy szokott lenni, hogy onnantól még tudok gyorsulni. Csakhogy nem tudtam, egyre rosszabb lett, csak próbáltam tartani a mozgást” – nyilatkozta az MTI-nek a futás után.

2024.08.04. 11:25

Kedden nagy magyar meccs lesz az olimpián

A magyar női kézilabda-válogatott kedden 17.30 órakor találkozik a svéd csapattal a párizsi olimpia negyeddöntőjében.

2024.08.04. 10:53

Az „elmenekült" párizsiak már bánják, hogy lemaradnak az olimpiai hangulatról

Jónéhány párizsi, aki azért "menekült el" a fővárosból, mert tartott a zsúfolt tömegközlekedéstől, a turistáktól, a forróságtól és az egekbe szökő áraktól, most már sajnálja, hogy nem lehet részese az olimpiai hangulatnak - tudósít a francia sajtó.

"Az gondoltam, nagyon nehéz lesz majd közlekedni és túl sok ember lesz Párizsban... Aztán így lemaradok egy megismételhetetlen atmoszféráról" - mondta a 34 éves Valentine a Le Parisien című lapnak. A hölgy a megnyitó után azonnal elhagyta a fővárost, de most már bánja, hogy így tett. "Olyan érzés, mintha meghívtak volna egy buliba, én pedig visszautasítottam volna" - fogalmazott.

Egy márciusi felmérés szerint a párizsiak fele azt tervezte, hogy a játékok ideje alatt nem lesz a városban, a problémák azonban, amelyektől tartottak, nem öltöttek testet. "Itt vagyok a szüleimmel ahelyett, hogy egy kivetítő előtt szurkolnék húsz barátommal Léon Marchand újabb érméért" - mondta a franciák klasszis úszójára utalva a BFMTV-nek Léna, aki a tengerparton élő családjához utazott az olimpia idejére.

A 62 éves Philippe is már régen eldöntötte, hogy a játékok idejére elhagyja fővárosi otthonát. "Emlékszem, amikor a barátokkal esténként arról beszéltünk, hogy szörnyű lesz itt az olimpia alatt, ezért elmegyünk" - nyilatkozott a Le Parisiennek hozzátéve: utólag elismeri, hogy tévedtek. – "Úgy tűnik, hogy nagyszerű a hangulat Párizsban, az olimpia remekül működik és nincsenek fennakadások. Sajnálatos, hogy nem vagyunk ott ezekben a rendkívüli időkben, amelyek megismételhetetlenek" - mondta.

2024.08.04. 10:27

Shelly-Ann Fraser-Pryce csalódott

A jamaicaiak klasszis sprintere, Shelly-Ann Fraser-Pryce csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy szombaton nem volt esélye harcolni az aranyéremért női 100 méteres síkfutás elődöntőjében, miután a bemelegítés során megsérült.

A tokiói játékok ezüstérmese azután osztotta meg érzéseit a közösségi médiában, hogy napvilágot látott egy videó, amelyen nem engedik be a bemelegítő területre. Fraser-Pryce vasárnap azt írta: nehezen találja a szavakat csalódottsága érzékeltetésére.

„Tudom, hogy a szurkolóim együttéreznek velem... Egész pályafutásom során a drukkerek, a hazám és a nagyobb közösség támogatásából építkeztem és hálás vagyok ezért. Minden lépésnél és győzelemnél ott voltatok velem" - fogalmazott az Instagram-oldalán.

Shelly-Ann Fraser-Pryce a selejtezőben még tudott versenyezni, aztán már nem. Az előző négy (!) olimpián kivétel nélkül érmet nyert a 100 méteres távon. Fotó: Michael Steele/Getty Images)
2024.08.04. 10:17

Sós Csaba Milák Kristófról: még 95 méternél sem voltam benne biztos

Az úszók szövetségi kapitánya szerint Milák Kristóf egyedi úton járt, de az öröm pillanatai után majd elemezni kell. Az egész olimpiai szereplést átlag felettinek nevezte.

2024.08.04. 09:35

Iman Helif kimondta, amit sokan hallani akartak

A nők 66 kilogrammos kategóriájában ötödik helyen végzett Hámori Luca nem érzett félelmet szombati olimpiai negyeddöntője előtt, melyet a szereplésével botrányt kavaró algériai Iman Heliffel vívott meg. Az algériai bokszoló a meccs után beszélt nemi identitásáról is.

2024.08.04. 09:17

Ha az olimpia nem lenne elég… – sport a tévében

Magyar és skót labdarúgás, TCR, baseball, gyorsaságimotor és WTA-torna várja azokat, akik nem (csak) az olimpiára kíváncsiak.

2024.08.04. 09:15

Kedden 17.30-kor negyeddöntőzik a magyar női kézilabda-válogatott

A női kézilabda-válogatott kedden 17.30 órakor találkozik a svéd csapattal a párizsi olimpia negyeddöntőjében, a lille-i Pierre Mauroy Stadionban. A meccs továbbjutója a francia-német mérkőzés győztesével találkozik majd az elődöntőben. A keddi negyeddöntő programja: 9.30: Dánia-Hollandia, 13.30: Franciaország-Németország, 17.30: MagyarországG-Svédország, 21.30: Norvégia-Brazília.

2024.08.04. 09:12

Megint baj van a Szajna vízével

Az elmúlt napok esőzései nyomán ismét romlott a Szajna vízminősége, így a párizsi olimpia szervezői törölték a triatlon vegyes váltók vasárnapi úszóedzését. A döntést szombaton késő este hozták meg a házigazdák, miután a mérések nem hozták a kívánt értékeket. A vegyes váltók versenyére a tervek szerint hétfőn kerül sor, a magyar csapat nem kvalifikálta magát.

2024.08.04. 08:15

Az elmúlt évtizedek legolcsóbb olimpiája – új alapokra helyezték a rendezést a franciák

Párizs költséghatékony és a korábbi ötkarikás játékoknál fenntarthatóbb olimpiarendezést ígért, és úgy tűnik, ez meg is valósul. A szervezés elsősorban a helyi termékekre és szolgáltatásokra épül, így a francia kis- és közepes vállalkozások is jól járnak – mondta az InfoRádióban Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója.

2024.08.04. 08:11

A Vatikán is megszólalt

A Vatikánt "elszomorították" a párizsi olimpia megnyitójának egyes jelenetei - áll az Apostoli Szentszék francia nyelven kiadott közleményében.

"A Szentszék csak csatlakozni tud azokhoz a véleményekhez, amelyek az elmúlt napokban elhangzottak, hogy sajnálkozásukat fejezzék ki a számos keresztény és más vallás híveit ért sértés kapcsán" - áll a dokumentumban. A múlt pénteken világszerte egy időben sugárzott előadás tartalmazott egy jelenetet, amelyről bírálói úgy vélték, hogy Az utolsó vacsorát parodizálja transzvesztita szereplőkkel. Az olimpia szervezői azt közölték, hogy a jelenetet egy Dionüszosz görög isten lakomáját felidéző festmény ihlette, amelyet a dijoni múzeumban őriznek, de ez nem vetett véget a kritikáknak.

"Egy olyan nagyszerű rendezvényen, ahol az egész világ összegyűlik a közös értékek körül, nem lenne szabad lenniük számos ember vallási meggyőződését nevetségessé tévő utalásoknak" - olvasható a közleményben.

"A szólásszabadságnak, amelyet magától értetődően nem kérdőjelezünk meg, megvan a maga határa a mások tiszteletében" - tették hozzá.