Nyitókép: A szerb Novak Djokovic a német Alexander Zverev elleni játszma közben az Ariake Teniszparkban 2021. július 30-án. MTI/AP/Patrick Semansky

Novak Djokovic szabad

Infostart / MTI
2022. január 10. 08:54
Visszakapta papírjait, a bíró - aki ügyében eljárt - értetlenkedik.

Ausztráliai idő szerint hétfőn már meg is hallgatták Novak Djokovicot, ezt követően pedig elhagyhatta az idegenrendészeti őrizetet, visszakaphatja papírjait, beléphet Ausztráliába, így a férfi teniszezők világranglistája éllovasának nem kell hazautaznia az ausztrál nyílt bajnokság helyszínéről.

A bíró ráadásul azt nyilatkozta,

nem érti, belépéskor miért nem fogadták el a sportoló vízumát.

A törvényszék ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása "indokolatlan" volt. A döntés szerint Djokovic azonnali hatállyal elhagyhatja a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre.

Ezzel ugyanakkor nem dőlt el véglegesen, hogy indulhat-e az ausztrál bajnokságon, mivel

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszternek még van lehetősége arra, hogy más módon kiutasítsa őt az országból,

és egyes források szerint nem kizárt, hogy ezzel élni is fog.

A hatóságok indoklása szerint a világ jelenleg legjobb teniszezője azért került idegenrendészeti őrizetbe, mert a vízumát érvénytelenítették, mondván, nem a megfelelőt igényelte a belépéshez, olyat kellett volna igényelnie, amely az orvosi mentességet kapóknak járna, Djoković ugyanis korábban nem nyilatkozott egyértelműen az oltottság tárgyában. Ezek után helyezték el menekülteknek fenntartott szállodában.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.