Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

A FIFA is véleményt formált George Floyd ügyéről

Infostart
2020. június 2. 16:48
A FIFA saját szabályaival került szembe, amikor arra szólította fel a tagszövetségeket, hogy „használják a józan észt” annak eldöntésére, hogy megbüntetik-e azokat a játékosokat, akik a Minneapolisban meggyilkolt George Flyodnak követelnek igazságot.

A hétvégi fordulóban a német Bundesligában két dortmundi, Jadon Sancho és Achraf Hakimi, valamint a gelsenkircheni Weston McKennie és a Borussia Mönchengladbach francia csatára, Marcus Thuram is tiltakozott. Magyarországon Tokmac Nguen, a Ferencváros kenyai-norvég középpályása viselt hasonló tartalmú feliratot – ezért az MLSZ, a szabályok alapján helyesen, megbüntette.

A FIFA keddi nyilatkozata világossá tette: „A FIFA teljes mértékben megérti több labdarúgó érzelmeit és aggodalmát a George Floyd-üggyel kapcsolatban.”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a mellette működő szabályalkotó testület (IFAB) megtiltja a játékosoknak, hogy „bármilyen politikai, vallási vagy személyes üzenetet, nyilatkozatot vagy képet jelenítsenek meg".

Ugyanakkor a saját rasszizmusellenes kampányaira tekintettel a FIFA felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte nem szükségszerű fegyelmi büntetést kezdeményezni Sancho, Hakimi, Thuram, vagy McKennie ellen.