Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Dénes Ferenc: leállhat a sportvilág a járvány miatt

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2020. február 27. 08:11
Nem kizárt, hogy heteken belül leáll az egész globális sportipar a koronavírus-járvány miatt – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. A napokban felvetődött már a tokiói olimpia áthelyezése vagy a Budapestről induló Giro d`Italia kerékpáros körverseny lefújása is.

Az, hogy elmaradnak a sportesemények, csak a kezdet – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. Mint kifejtette: megroppan a sportipar, mert ez mégiscsak egy napi termelő ágazat, amelyben költségoldalon hosszú távú szerződések vannak fix költségekkel, és folyamatosan érkező bevételekre tervezve, amelyek most el fognak maradni, és nem nagyon lesz kártérítés a rendszerben.

"Mivel napról napra változik a helyzet, hogy a világ különböző pontjain mennyire súlyos a koronavírus-fertőzés, nyilvánvalóan senki sem akarja belekergetni a sportolóit abba, hogy egy bizonytalan helyzetben a versenyre elinduljon" – mondta a sportközgazdász. Szerinte egyébként okosan és a helyzetet átgondolva döntött a Sopron női kosárlabdacsapatának menedzsmentje is arról, hogy nem vállalja a kockázatot, hogy kiutazzon a mérkőzésre Ljubljanába sem.

"A legrosszabb forgatókönyvnek azt tartom, hogy heteken belül leállhat a teljes, globális sportipar"

– mondta Dénes Ferenc.

Szerinte a kártérítés kérdése egy sosem látott helyzetet fog teremteni, hiszen itt mindenki fut majd a pénze után. A versenyek, mérkőzések elmaradása, vagy akár országok közti áthelyezése – mint a kvalifikációs öttusa-világbajnokságé Kínából Mexikóba – ugyanis nemcsak a versenyzőkre, esetleges eredményeikre hat, hanem az előre lefoglalt és esetenként kifizetett szállodai férőhelyekre, utazási költségekre, ezeken keresztül pedig a sportszövetségek, csapatok gazdálkodására is.

Arra a felvetésre, hogy egy sportesemény lemondása vagy áthelyezése okoz-e nagyobb kárt, a sportközgazdász azt mondta, hogy ennél bizonyos tekintetben összetettebb és egyszerűbb is a helyzet. Már hivatalosan is megpendítették, hogy bár napról napra monitorozzák a helyzetet, és ha úgy alakul, lemondják a tokiói olimpiát.

"Olimpia lemondásánál nagyobb válság nincs a nemzetközi sportéletben"

– mondta Dénes Ferenc. Hozzáette: Japán hét éve építkezik, és ha elmaradnak a bevételek, akkor nagyon nehezen lehet értelmezni, hogy hogyan jutnak a pénzükhöz, vagy legalább a károk egy részét enyhítő bevételekhez.

Szerinte az a legjobb, ha megtartják az adott versenyt valahol máshol, mert mindenki azt számolgatja, hogyan lehet egy versenyt tisztességesen megrendezni, ha egyes csapatoknak volt lehetőségük a kvalifikációra, másoknak meg nem. "Ezért is gondolom azt, hogy ha súlyosbodik a helyzet, nem tudják megállítani a járványt, akkor előbb-utóbb leáll a sportélet" – tette hozzá a sportközgazdász.

Biztos, hogy léteznek biztosítások arra, hogy ha a sportolók, csapatok nem tudnak egy-egy versenyre elutazni, és már rengeteg pénzt elköltöttek, a nagy kérdés az, hogy megkötötték-e ezeket – mondta Dénes Ferenc. Az extrém esetekre köthető biztosítások ára ugyanis rendkívül magas, másrészt a sportközgazdász szerint a biztosítóipar is összeomlana azonnal, hogy ha mindenki érvényesíteni tudná ezeket az igényeket.

"Még egyszer mondom, nem pánikolva, nyugodtan beszélgetve, értelmezve a helyzetet, sajnos az fog történni, hogy

itt mindenki veszíteni fog,

ha nem sikerül most a közeljövőben, napokon, heteken belül megfékezni reálisan a járványt" – tette hozzá Dénes Ferenc.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Ferenc: leállhat a sportvilág a járvány miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást