Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Likvidálták a Hezbollah vezetőjét az izraeliek, kórházat lőttek az oroszok - a nap hírei

Infostart
2024. szeptember 28. 21:00
Megölte a libanoni Hezbollah vezetőjét az izraeli légierő a bejrúti támadásokban. A tavalyi lakossági gázfelhasználás kétszerese van a magyarországi tárolókban.A jövő hét második felében tesznek javaslatot a szakemberek a Margitsziget újranyitására.

Megerősítette a libanoni Hezbollah, hogy az izraeli erők megölték a szervezet vezetőjét a bejrúti támadásokban. Haszan Naszrallah sejk-kel együtt a libanoni siíta szervezet több parancsnoka is életét vesztette a síita fegyveres csoport központi főhadiszállására mért légicsapásban. A Hezbollah mellett a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a jemeni húszik szóvivője is válaszcsapásokkal fenyegette meg Izraelt.

Egészségügyi központot ért orosz támadás az észak-kelet- ukrajnai Szumiban reggel, többen meghaltak - közölte az ukrán belügyminiszter. Az első támadásban egy ember meghalt, majd a betegek és a személyzet evakuálása közben egy újabb orosz támadásban 5 ember vesztette életét. A történtekkel szinte egy időben az ukrán légvédelem mintegy 15 orosz támadó drónt semmisített meg Kijevben és környékén.

A nemzetközi politikának vissza kell térnie a kölcsönös tisztelet talajára, és ismét előtérbe kell kerülnie a diplomáciának, kizárólag ez vezethet el az ukrajnai háború lezárásához is - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban. Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy Magyarország már két és fél éve az ukrajnai háború szomszédságában, közvetlenül szembesül annak a negatív hatásaival.

Magyarország megfelelően felkészült a télre, a hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint 2023-ban a lakosság alig valamivel több mint 3 milliárd köbmétert használt fel, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese. Kiemelték, hogy a gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, a belföldön tárolt mennyiség ezt is meghaladja.

Távozik posztjáról Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke. Utódja Szentirmai Judit lesz. Balogh Samu azt írta: felmentését hónapokkal ezelőtt kezdeményezte a főpolgármesternél, aki várostervezői szakmai munkájára továbbra is számítana. Szentirmai Judit, aki Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt, 2019 óta dolgozik a Városházán.

A társelnöki rendszer helyett, újra egy elnök vezeti majd az MSZP-t a párt kongresszusán elfogadott alapszabály- módosítás alapján. A párt legfelsőbb döntéshozó fóruma október 19-re hívta össze a párt tisztújító kongresszusát. A két eddigi társelnök, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre még nyáron, nem sokkal a párt júniusi, gyenge európai parlamenti választási szereplése után jelentette be lemondását. Most pénteken Kunhalmi Ágnes az atv-nek arról beszélt: nem indul újra vezetői posztért.

Újraválasztották a Mi Hazánk elnökévé Toroczkai Lászlót a párt 4. kongresszusán. Az ellenzéki párt azt közölte: újra bizalmat szavaztak a párt eddigi elnökségének is, így a kongresszus alelnökké választotta Dúró Dórát, Apáti Istvánt, Dócs Dávidot, Novák Elődöt és Pakusza Zoltánt is.

A jövő hét második felében, a Főkert vizsgálatai után tesznek javaslatot a szakemberek a Margitsziget újranyitására - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Margitsziget alacsonyabban fekvő részein a talaj jelentősen felázott, így az ezeken a területeken álló fák stabilitása akár súlyosan sérülhetett. A munkálatok befejezése után a felmérések a Hajógyári-szigeten folytatódnak.

Több mint 90 éves hajnali melegrekord dőlt meg a fővárosban pénteken - írta a HungaroMet. Budapesten, Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet péntek hajnalban, ami új fővárosi hajnali melegrekord. A korábbi budapesti rekord erre a napra 18,1 Celsius-fok volt, amelyet 1932-ben jegyeztek fel Budapest Országút állomáson.

Németországban kereszténydemokrata politikust választott parlamenti elnöknek Türingia tartományi törvényhozása az AfD politikusa helyett. Ezzel a parlament megszakította azt a hagyományt, hogy a legerősebb párt kapja ezt a tisztséget. A szeptember 1-jei tartományi választást - most először - a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak nevű párt nyerte meg.

Csehországbanellenzéki sikert hozott a részleges szenátusi választás. A kormánykoalíciós pártok gyengébb eredményt értek el. A kétfordulós részleges szenátusi választáson a voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján az Andrej Babis volt kormányfő vezette ANO nyolc mandátumot szerzett. Az ANO ugyan megerősítette helyzetét, de a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció többsége a cseh szenátusban továbbra is megmarad.

Halálos áldozatokat követelt, áradásokat és nagy területen áramkimaradásokat okozott a Helene-hurrikán az Egyesült Államok több államában. Legkevesebb 40-en haltak meg. Helene átvonult Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is. A négyes fokozatú Helene, az idei viharszezon legerősebb hurrikánja a térségben.

Nepálban csaknem 60 ember meghalt és több mint 40 eltűnt a heves monszuneső okozta fölcsuszamlásokban és árvizekben. A helyi lakosok beszámolói szerint a fővárost, Katmandut átszelő folyók is kiléptek a medrükből. Az árvizek szinte valamennyi, a fővárost a vidékkel összekötő autóút közlekedését is teljesen megbénították.