Nyitókép: Nagy Zoltán

Nagy dobással nyit októberben a Szépművészeti

InfoRádió
2018. szeptember 24. 17:02
A két lábra ágaskodó "Budapesti lovassal", Leonardo da Vinci remekművével kedveskedik látogatóinak három és fél év szünet után, október 31-én a múzeum.

Új állandó kiállítással és a művész halálának 500. évfordulójára egy Leonardo da Vinci-kamaratárlattal nyit újra október utolsó napján a Szépművészeti Múzeum - tudta meg az InfoRádió Baán László főigazgatótól.

"A felújítással a Szépművészeti Európa legjobb múzeumépületeinek sorába lép"

- fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy korszakos változásként visszatérnek a magyar remekművek a múzeumba az egyetemes műalkotások mellett. "Most egyfajta régi mesterek tára lesz a múzeum: antik és egyiptomi gyűjtemény, európai és magyar régi mestereké."

Leonardo da Vincihez köthető érdekességként elmondta még, hogy

a Szépművészeti őrzi a nagysághoz köthető egyetlen lovasszobrot, a "Budapesti lovast".

A két lábra ágaskodó állat megalkotása mérnöki munkát is igényelt da Vincitől, a problematika pedig - mint Baán László elmondta - egész életén át foglalkoztatta a művészt. Az ehhez kapcsolódó rajzokat is bemutatja a kamarakiállítás, amelyhez az anyag egy részét a Louvre-ból kapja kölcsön a múzeum

A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, 15 ezer négyzetméterre kiterjedő rekonstrukciós munkálatai érnek most véget, az intézmény három és fél esztendőn át tartott zárva. A múzeum Román csarnokát áprilisban már megnyitották, ez hetven évig nem volt látható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Da Vincivel robbant a Szépművészeti - Baán László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Román Csarnok - restaurátor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tolongás a Román Csarnokban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást