Nyitókép: Igor Kupljenik

Németországban mindenki szigorítani akar: vigyázat, a határok zárulnak

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2024. október 18. 06:00
Százezer főben korlátozná az egy év alatt befogadott menedékkérők számát a CDU/CSU, de további bevándorlási szigorítások is jöhetnek.

Gyökeresen átalakítaná a migrációs politikát a bajor Keresztényszociális Unió Németországban – derül ki a Migrációkutató Intézet elemzéséből.

"A CSU és a CDU százezer főben maximalizálná az egy év alatt befogadott menedékkérők számát. Azzal indokolják, hogy ennyit tud integrálni a német állam" – mondta Párducz Árpád az InfoRádióban. A kutató szerint a keresztény pártok az olasz–albán megállapodáshoz hasonlóan nyitottak arra, hogy a további menedékkérőket kiszervezzék, akár egy észak-afrikai, akár egy európai országba.

"Az AfD és a Sahra Wagenknecht által vezetett BSW is a közbiztonság megerősítését és a migráció csökkentését ígérte a kampányban. A választási és a közvélemény-kutatási eredményekből pedig az látszik, hogy a választók kevésbé bíznak abban, hogy a kormány megoldja ezeket a problémákat, és inkább a szélsőséges pártok felé fordulnak. Erre mondta azt Marcus Söder bajor miniszterelnök, hogy amennyiben a kormányzati tapasztalattal bíró CDU/CSU elfogadja ezt a választási programot, eséllyel léphet fel a különböző szélsőségek ellen, és kínálhat valós megoldást" – fejtette ki a kutató.

Kiemelte, hogy a már Németországban tartózkodó migránsok számának csökkentéséhez, illetve a deportálásokhoz még többoldalú megállapodásokra van szükség, kérdéses ugyanis, hogyan lehet fenntarthatóan működtetni a toloncjáratokat.

Párducz Árpád szerint a közbiztonság lesz a meghatározó eleme a német politikának a következő választásokig. A solingeni és mannheimi késelések után a kormány által bejelentett biztonsági csomagot túl puhának ítélte a CDU/CSU vezetése, ezért bejelentette, hogy nem fogja megszavazni, hanem 2025-ig összeállít egy szigorúbb migrációs programot – tette hozzá.

A kutató attól nem tart, hogy a német közvélemény a legális bevándorlók ellen fordulna, szerinte a német gazdaságnak szüksége van képzett, akár Európai Unióból, akár a harmadik országokból érkező munkavállalókra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Párducz Árpád - Migrációkutató Intézet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást