Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Vizsgálat alá vonhatták az elsüllyedt szuperjacht kapitányát

Infostart / MTI
2024. augusztus 26. 12:52
Többszörös emberölés és gondatlanságból előidézett hajótörés címén vizsgálatot indított az olasz ügyészség a szicíliai partoknál múlt héten elsüllyedt Bayesian "szuperjacht" ügyében a hajó kapitánya, az 51 éves új-zélandi James Cutfield ellen – írták hétfőn olasz lapok.

A La Repubblica és a Corriere dell Sera című lapok hírét az eljárás megindításáról egy igazságügyi forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek.

A vizsgálat alá vonás önmagában nem jelenti az érintett személy bűnösségét, sem azt, hogy a vizsgálatot okvetlenül vádemelés követi

– jegyezte meg a brit hírügynökség.

A Palermóhoz közeli Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzó hajó augusztus 19-én hajnalban süllyedt el egy rendkívül heves viharban. A brit lobogó alatt közlekedő 56 méteres jacht fedélzetén 22 személy tartózkodott, a többségüket sikerült kimenteni, hét ember azonban – köztük az 59 éves Mike Lynch brit mágnás és 18 éves lánya és két prominens brit házaspár, továbbá a legénység egy tagja – a tengerben lelte halálát.

A vizsgálóbírók vasárnap másodszor hallgatták ki a kapitányt, két órán át a La Repubblica szerint, amely úgy tudja, hogy vizsgálat indulhat a legénység egyik tagja ellen is, aki ügyeletes volt a vihar idején és túlélte a szerencsétlenséget.

A Termini Imerese-i főügyész, Ambrogio Cartosio szombaton azt mondta, hogy bár váratlan meteorológiai jelenség történt,

nagyon is elképzelhető, hogy többszörös emberölés és a hanyagságból előidézett hajótörés bűncselekménye valósult meg.

A Bayesiant úgy építették, hogy bármilyen időjárási viszonnyal dacolni tudjon – mondta a La Stampa című lapnak adott és hétfőn megjelent interjújában Franco Romani hajóépítő mérnök, a jachtot építő csapat tagja. A szakember azt feltételezi, hogy egy nyitva hagyott oldalsó nyíláson tört be víz a jachtba, ami elsüllyedését okozta. Romani szerint a legénység alábecsülhette a vihart, és nem biztosította, hogy minden nyílás zárva legyen a hajón.

A „brit Bill Gates”-ként emlegetett Lynch azt ünnepelte barátaival és hozzátartozóival a szuperjachton, hogy egy amerikai bíróság felmentette őt a milliárdos csalás vádja alól.

Az olasz média jelentése szerint a 15 túlélő vasárnap elhagyta Szicíliát, Palermóban szálltak fel egy Londonba tartó magánrepülőgépre. A távozók között volt Angela Bacares, Mike Lynch felesége és Hannah nevű 18 éves lányának anyja, a szerencsétlenül járt jacht tulajdonosa.

A porticellói kikötői sétányon vasárnap megemlékezést tartottak az elhunytak emlékére, ezen részt vettek mindazok a vízimentők, búvárok és tűzoltók, akik részt vettek a mentésben.