Nyitókép: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság

Kis-Benedek József: a Prigozsin-gép lelövését Vlagyimir Putyinnak kellett engedélyeznie

Infostart / InfoRádió - Ignáth Márk
2023. augusztus 24. 13:04
Az orosz hatóságok megerősítették, hogy a szerdai, Moszkva melletti légibalesetben meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója, pontosan két hónappal az általa – az orosz védelmi minisztérium ellen – megkísérelt lázadás után. Néhány beszámoló alapján a gépet lelőtték. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárát kérdeztük.

Most már elég egyértelműen meg lehet állapítani, hogy lelőtték a gépet – fogalmazott az InfoRádióban Kis-Benedek József, hozzátéve, a jelek arra engednek következtetni, hogy nem műszaki probléma történt.

A nemzetbiztonsági szakértő emlékeztetett, az orosz állami és katonai vezetés között egy ideje már komoly ellentétek, belső viták tapasztalhatók, ami miatt egyes személyeket igyekeznek „kivonni a forgalomból”. Jevgenyij Prigozsin szerepe meglehetősen speciálisnak volt mondható az ukrajnai műveletekben, emiatt a lázadást követően gyors intézkedésre nem került sor, de azért tudható volt, hogy ezt felelősségre vonás nélkül nem úszhatja meg – magyarázta az NKE címzetes tanára, kiemelve:

az orosz vezetés bosszút áll azokon, akik nem fogadják el Vlagyimir Putyin vezetési stílusát, illetve azt a politikát, amit folytat, nemcsak Ukrajnában, hanem általában.

„Ha valaki ellenáll ennek, megbosszulják!” – jelentette ki.

Kis-Benedek József értékelése szerint – ha igazak a hírek – az orosz vezetés nagy hibát követett el, hogy úgymond „lefejezte” a Prigozsin-csoportot, miután annak teljes felső vezetése a gépen utazhatott. Megismételte, miután a gép semmilyen műszaki hibát nem jelzett, azt nagy valószínűséggel az orosz légvédelem semmisítette meg, amikor a felszállást követően elérte a 8000 méter körüli magasságot.

„Elég egyértelmű, hogy e mögött ott van Putyin, kétségkívül, hogy engedélyezte” – fogalmazott a nemzetbiztonsági szakértő, aki szerint a kérdés inkább az, hogyan fogják az akciót el/megmagyarázn.

Azt viszont nem gondolná, hogy lesz bármiféle független vizsgálat az ügyben, legfeljebb olyan, amit az orosz légvédelem fog lefolytatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kis-Benedek József: egyértelmű, hogy e mögött ott van Putyin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást