Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Taktikai atomfegyverek landoltak Fehéroroszországban

Infostart
2023. június 28. 16:13
A hírt Aljakszandr Lukasenka elnök jelentette be.

Már Fehéroroszország területén van az ide szánt orosz nukleáris fegyverek jelentős része – jelentette be a fehérorosz államfő a hadsereg vezetői előtt. Aljakszandr Lukasenka azt nem kívánta elárulni, pontosan mennyi atomtöltet érkezett Fehéroroszországba, de megjegyezte, hogy ő maga is meglepődött, hogy nem bukkantak a nyomára, hol őrzik ezeket – írja a vg.hu.

Azt határozottan cáfolta, hogy az ország területén tartózkodó Wagner-harcosok hozzáférhetnének az atomfegyverekhez. "A Wagner nem fog semmilyen nukleáris fegyvert őrizni, csak fehérorosz és orosz katonák" – szögezte le. Az oroszoktól való segítségkérést azzal indokolta, hogy ezen a téren nincs tapasztalatuk, és az atomtöltetek felügyelete „nem könnyű vállalkozás”.

A rövid hatótávolságú, korlátozott erejű, akár az ukrajnai fronton is bevethető atomfegyvereket hordozó rakéták Oroszországon kívüli telepítése Moszkva első ilyen lépése a Szovjetunió felbomlása óta. Az orosz szándék az volt, hogy még a júliusi NATO-csúcs előtt felfegyverezné legfőbb szövetségesét. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök június 13-án egyeztetett arról, hogy milyen körülmények között kerülhet sor nukleáris fegyverek bevetésére Fehéroroszország területéről indítva. Akkor azt mondta, az atomfegyvereket az ő személyes kérésére telepítik, hogy garantálják az ország biztonságát.

Kiemelte, hogy csak taktikai, nem pedig stratégiai atomfegyverekről van szó, de a telephelyeket felkészítették arra, hogy szükség esetén stratégiai atomfegyvereket, például orosz Topol rakétákat is fogadjanak.