Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

EU-csúcs: Orbán Viktor a béketáborról posztolt

Infostart / MTI
2023. február 9. 12:21
„Tűzszünet!” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében.

Az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján résztvevő miniszterelnök azt írta: "Támogatjuk az azonnali tűzszünetet a további emberek halálának elkerülése érdekében. Magyarország a béketáborhoz tartozik!"

Tárgyalhat-e Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrán-magyar viszonyt terhelő dolgokról? – tették fel a kérdést Gulyás Gergelynek a csütörtöki Kormányinfón, miután kiderült, hogy Zelenszkij személyesen ott lesz a találkozón. A kancelláriaminiszter szerint tárgyalhatnak, főként az oktatási törvényről lehet szó, ha ilyen találkozó létrejön. Később újabb kérdésre azt válaszolta, hogy a program nap közben alakul ki.

Az EU-csúcs főbb témáiról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, a kétnaposra tervezett találkozó középpontjában a migrációs helyzet és az arra adható uniós válaszok, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a konfliktus okozta gazdasági helyzet áttekintése szerepel. Reményét fejezte ki, hogy a találkozó alkalmat ad Ukrajna igazságos békére irányuló kezdeményezésének megvitatására. Napirendre kerülnek még rövid és hosszú távú gazdasági és versenyképességi kérdések, a nulla nettó kibocsátású technológiák bevezetése.

A legforróbb téma a migrációé lehet, tekintve a szerdai osztrák fejleményeket.