Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi

A zéró Covidról hallgat, szocialista modernizációt ígér a kínai elnök a pártkongresszuson

Infostart
2022. október 17. 14:00
Megkezdődött a Kínai Kommunista Párt huszadik kongresszusa. Hszi Csin-ping a gazdasági fejlődés helyett most a nemzet megújulását és a Tajvannal való kapcsolatot helyezte előtérbe nyitóbeszédében.

A zéró Coviddal kapcsolatos legfontosabb kérdésekről hallgatott a kínai állam vezetője: azt mondta, pozitív eredményeket értek el intézkedéseikkel, ugyanakkor arról, hogy folytatják-e a továbbiakban is a zéró Covid politikáját, vagy mikor terveznek véget vetni annak, már nem beszélt.

A CNBC cikke szerint a 2020-as kezdeti intézkedések segítettek az országnak abban, hogy gyorsan visszaálljon a gazdasági növekedés pályájára, de a továbbra is fenntartott szigorú korlátozások hatására a befektetési bankok többször is csökkentették a Kínára vonatkozó növekedési becsléseket.

Növekedési tervek

A jövőre nézve Hszi Csin-ping pártfőtitkár hangsúlyozta, hogy az országnak szilárd technológiai alapokra van szüksége a modernizációs célok eléréséhez. Megemlítette többek között a kínai gyártmányok minőségének javítását, az ország űrszállítási képességeit és a digitális fejlődést.

"Szilárd anyagi és technológiai alapok nélkül nem remélhetjük, hogy nagyszerű, modern szocialista országot építhetünk"

- mondta a hivatalos angol fordítás szerint.

A növekedési tervekkel kapcsolatosan Hszi Csin-ping elmondta, hogy az ország célja a termelékenység növelése, ellátási láncainak rugalmasabbá tétele és az általános gazdasági teljesítmény bővítése lesz. A beszéd általánosságban lefektette Kína közeljövőbeli tervének kereteit, amely szerinte "alapvetően a szocialista modernizáció megvalósítása" 2020 és 2035 között.

A korábbi sikereket - a világ második legnagyobb gazdaságának kiépítése és a "globális befektetések fő célpontjává" válás - már elért eredményeknek tekintette.

Vagyonfelhalmozási mechanizmust indítanak

A Kínai Kommunista Párt már korábban bejelentette hosszú távú fejlesztési céljait: 2049-re olyan modern szocialista országot akarnak építeni, amely virágzó, erős, demokratikus, kulturálisan fejlett és harmonikus.

Hszi Csin-ping a kínai modernizáció "alapvető követelményeinek" listáját a Kínai Kommunista Párt vezetésének fenntartásával kezdte, amelyet a magas színvonalú fejlődés követett. A listán szerepelt a közös jólét elérése - mérsékelt jólét mindenkinek, nem pedig csak keveseknek -, valamint az "emberiség és a természet közötti harmónia". 2030-ra a tervek szerint elérik a széndioxid-kibocsátás csúcsát, 2060-ra pedig a széndioxid-semlegességet.

Vasárnap az elnök az egészséges online környezet megteremtéséről is beszélt. Azt mondta, hogy az ország ösztönözni fogja a kemény munkával való meggazdagodást és

bővíteni fogja a középosztályt

egy nem részletezett vagyonfelhalmozási mechanizmus segítségével. Nem foglalkozott különösebben Kína ingatlanpiaci problémáival, de megismételte korábbi kijelentéseit a lakásvásárlást és a bérbeadást egyaránt ösztönző intézkedések felgyorsításáról.

Tovább erősíti hatalmát

A kongresszuson a pártfőtitkár várhatóan tovább fogja erősíteni hatalmát: a jövő hétvégén jelentik be a személye köré szerveződő új főcsoport tagjait.

Kitért arra is: Kína eltökélt, hogy ellenálljon a Tajvan függetlenségét célzó szeparatista akcióknak. "A Tajvan függetlenségét célzó elszakadási tevékenységekre, a Tajvan ügyeibe beavatkozó külső erők komoly provokációira válaszul határozottan nagyszabású harcot folytattunk az elszakadás és a beavatkozás ellen." Elmondása szerint Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. Leszögezte: "a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik".

A párt 19. nemzeti kongresszusának kezdete óta az Egyesült Államok fokozta a Kínára gyakorolt nyomást. A Biden-kormányzat stratégiai versenytársnak nevezte Kínát, és ebben a hónapban új exportellenőrzéseket jelentett be a félvezetőkre vonatkozóan annak érdekében, hogy az USA technológiai előnyét megőrizze Kínával szemben.

A kínai pártkongresszus témáiról és várható hatásáról is szó lesz a hétfő este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorának, amelynek Salát Gergely lesz a vendége.

Az InfoRádió Aréna című műsorában korábban Horváth Levente Kína-szakértő, a kecskeméti Neumann János Egyetem Eurázsia Központ igazgatója, korábbi sanghaji főkonzul beszélt a kínai geopolitikáról.