Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Gordon Brown szerint idén legalább 100 millió adag vakcinát kidobnak majd

Infostart / Fóris György
2021. november 29. 19:01
Egyeztetést kezdett hétfőn az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 194 tagállama arról, hogy állandó közös konzultációs mechanizmust állítsanak fel jövőben a világjárványok globális megelőzésére.

Az online WHO-tanácskozás nyitónapján a résztvevőket üdvözölve Angela Merkel leköszönő német kancellár maga is fontosnak minősítette egy olyan átfogó globális megállapodás tető alá hozását, ami világjárványok kirobbanása esetére egyeztetett lépéseket helyez kilátásba a szervezet valamennyi tagállama számára.

Merkel egyúttal felszólította a világ gazdagabb országait, hogy

az eddigieknél bőkezűbb rendszeres hozzájárulásokkal tegyék a WHO működését még hatékonyabbá.

A hétfőn kezdődött online egyeztetés - aminek fontos vonása, hogy a világszervezett munkájából Donald Trump elnöksége idején kivonult Egyesült Államok kormánya is újra képviselteti magát benne - előre láthatóan szerdáig tart majd. A tanácskozás a kezdeményezők szándéka szerint konkrét mandátumot fogalmazhat meg globális járványmegelőzési mechanizmusok kitárgyalására.

Sajtójelentések megjegyzik, hogy az eredeti elképzelés még egyfajta „járványmegelőzési szerződés” kihordását célozta volna, a most asztalra került tervezet azonban már nem tartalmazza a „szerződés” kifejezést, mivel ettől számos tagország kormánya húzódozott a benne rejlő jogi kötelezettségvállalás, valamint az ezzel járó honi ratifikációs kötelesség lehetséges bonyodalmai miatt.

A jelenlegi szöveg e helyett egy (járványügyi) „nemzetközi tárgyalótestület” felállítását szorgalmazza a WHO keretein belül, ami jelenlétével és folyamatos munkájával bármilyen jövőbeni járvány kirobbanása esetén a gyors egyeztetést és koordinált globális reagálást tehet lehetővé.

Ezzel egy időben Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök (2007-2010 között), aki jelenleg a WHO (globális finanszírozásért felelős) nagykövete, a brit Sky Newsnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a gazdag nyugati országok

az év végéig megengedhetetlen módon mintegy 100 millió adag Covid-oltóanyagot „elpocsékolnak” majd.

Legalább ekkorára tehető ugyanis az a nyugati vakcina-készlet, amit 2021-ben előre látható módon már nem fognak tudni felhasználni, és ezek ily módon az év végi lejáratuk miatt megsemmisítésre lesznek ítélve.

Szerinte ez elfogadhatatlan helyzet akkor, amikor a világ egészének átoltottsága továbbra is oly nagy mértékben elmarad a fejlett országok átlagától. Afrika 1,3 milliárdos népességének például csak alig 7 százaléka teljesen beoltott.

Sajtójelentések ennek kapcsán idézték Seth Berkleyt, az ENSZ COVAX oltási programját bonyolító Gavi nevű szervezet főigazgatóját, aki az omikron-variáns dél-afrikai feltűnése kapcsán egy hétvégi üzenetében tömören megállapította, hogy

„a világ csak akkor lesz védett újabb variánsok megjelenése ellen, ha a világ teljes népessége, nem pedig csak a gazdagabbik rész, egyenlő mértékben be lesz oltva”.

Brown szerint amúgy reményre adhat okot, hogy a világ vakcinatermelése hamarosan elérheti a havi 2 milliárd dózist, ami után már csak az adagok időben történő eljuttatásának infrastruktúráját kell tudni hatékonyan megoldani.