Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Nem is csak 26 magyar várakozik Kabulban - részletekkel jelentkezett a külügy

Infostart
2021. augusztus 17. 15:47
Folyamatban a kihozataluk, de mindent nem árulhatnak el.

Mint arról az Infostart is beszámolt, huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember rekedt az afgán fővárosban. A hírt közlő Hvg.hu szerint a holland diplomaták a tálibok hatalomátvétele miatt egyik pillanatról a másikra hagyták el a nagykövetséget, de a magyar biztonsági szakemberek még Kabulban várják, hogy elrepüljenek onnan.

A fenti hírre reagálandó a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedd kora délután azt írta: ahogy minden válsághelyzetben lenni szokott, a külföldön rekedt magyar állampolgárok jelentkezése folyamatos, az adatok napról napra változnak. Ezt a jelenség volt látható tavasszal is, amikor a koronavírus okozta válsághelyzetben kellett repatriálni magyar állampolgárokat a világ minden tájáról – teszik hozzá.

Kiemelik, az említett 26 fős magyar csapat kihozataláról idő közben a tárca megállapodott Magyarország egyik katonai szövetségesével, és ennek folyamatát folyamatosan nyomon követik.

A KKM közleménye arra is kitér, hogy a 26 fő mellett további magyar állampolgárok is jelentkeztek a Külügyminisztériumnál. „Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – zárul a kommüniké.