Nyitókép: MTI/AP pool/Michael Sohn

Szakértő: teljesen nyílttá vált a verseny Németországban

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2021. március 16. 16:47
A két tartományi választáson is veszítő CDU nimbuszát Molnár Tamás Levente szerint nem csak a válságkezelés problémái "ütik".

A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot a helyi törvényhozási választáson. A CDU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió mindkét helyen történelmi vereséget szenvedett. A mostani eredmények hatással lesznek a szeptemberi parlamenti választásokra is – mondta az InfoRádióban a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Molnár Tamás Levente Németország-szakértő.

"Baden-Württemberg egy tradicionálisan konzervatív tartomány, amelyet tíz éve a Zöldek vezetnek, de egy igen értékkonzervatív zöld politikus állt az élén. Vele szemben a kereszténydemokraták nehezen találnak fogást, és ez meg is látszott az eredményekben, a Zöldek nagyon nyertek" – ecsetelte a szakértő.

Az idei év, mint nyomatékosította,

egy "szuperválasztási" év hat tartományi választással, a szeptemberi parlamenti voksolással.

"Ezek a tartományi választások, pláne a mostani kettő komoly trendalkotó erővel bírhat, ezért kihatással lehet az országos választásokra" – vélekedett.

Az országos mérések szerint a CDU a CSU-val együtt népszerűtlenedett, 37-ről 28 százalékra apadt a tábor, a kereszténydemokraták pedig az év elején elnököt is váltottak, Armin Laschetnak viszont – mint Molnár Tamás Levente rámutatott – számos nehézséggel kellett még szembenéznie, és "eléggé nehéz két hónapon van túl":

  • korrupciós ügyek
  • maszkbeszerzési botrány
  • azerbajdzsáni "kenőpénzek" ügye.

Közben a Zöldek "stabilan működnek", a szociáldemokraták pedig "picit tudtak nyerni" az utóbbi időben, úgyhogy most már a szakértő megfogalmazása szerint "nyílt a verseny".

"Nem olyan egyértelmű, hogy a konzervatív pártok kormányon fognak maradni,

hiszen matematikailag elképzelhető, hogy egy balközép többség keletkezik, ami ugye a CDU-CSU rémálma lenne" – ecsetelte Molnár Tamás Levente.

Szerinte sosem voltak nagy víziói, de egy megbízható, "jól kormányzó" imidzset sugárzott eddig a CDU-CSU, ezt kezdték ki az utóbbi idők korrupciós ügyei, és nem jött jól az oltási kampány agyonbürokratizált volta sem.

"A nimbusz kezd ütéseket kapni" – jegyezte meg a kutató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Német tartományi választások - Molnár Tamás Levente
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást