Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szavaztak Deutsch Tamás sorsáról az Európai Néppártban

Infostart
2020. december 16. 22:39
133 igen, 6 nem és 3 tartózkodó szavazat sorakozott fel a döntés mellett.

Szerda este döntést hozott Deutsch Tamás ügyében az Európai Néppárt EP-frakciója, a döntés tartalma a csoport Twitter-oldalán látott napvilágot.

A szavazáskor 133 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett határoztak arról, hogy a Fidesz-KDNP EP-delegációvezetőjétől minden - az Európai Néppárt nevében történő - felszólalási és egyéb jogot megvonnak, emellett nem lehet raportőre (jelentéstevője) vagy árnyékraportőre egy ügynek sem, s pozíciója sem lehet a Néppártban.

A döntésnek része egy felszólítás is, hogy a fidesz-KDNP-s képviselők gondolkodjanak el azon, hogy alapértékeik és a Néppártéi még ugyanazok-e.

Ismert, Deutsch Tamással szemben azután indult eljárás egy osztrák EP-képviselő kezdeményezésére, hogy a magyar politikus a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól. Deutsch nyilatkozatát Weber "soknak" nevezte, Deutsch Tamás pedig később bocsánatot kért és vissza is vonta nyilatkozatát.