Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Olivier Douliery

Biden elvitte Georgiát, Trump Észak-Karolinát - most ér véget minden számolgatás

Infostart
2020. november 13. 22:34
A 306-232-es állással gyakorlatilag lezártnak tekinthető az amerikai elnökválasztási küzdelem - Pennsylvaniában sincs újraszámlálás.

A BBC, a CNN és a Reuters péntek esti, egybehangzó közlése szerint az előzetes számítások befejeződésével kijelenthető, hogy Georgia 16 elektorát a demokrata Joe Biden "viszi", és bár a hivatalban lévő Donald Trump elnöké Észak-Karolina 15 elektora, a különbség az előzetes végeredmények alapján már akkora a kihívó Joe Biden javára, hogy nem nagy kockázat kijelenteni, váltás lesz a Fehér Házban.

A BBC helyzetjelentése megjegyzi, 1992 óta nem volt demokrata többségű Georgia állam, de Arizona, ahol néhány órával korábban jelentették be Biden győzelmét, még régebb óta, 1990 óta volt republikánus. A Politico című lap első értékelése szerint a hagyományosan republikánus Georgia választási eredménye a tagállam demográfiai összetételének jelentős megváltozásával magyarázható. Megnövekedett ugyanis az afroamerikai, a spanyol ajkú és az ázsiai gyökerű választók lélekszáma.

Joe Biden további három államot tudott visszahódítani pártjának, amelyek évtizedekig "kékek" voltak Donald Trump 2016-os győzelméig: Michigant, Wisconsint és Pennsylvaniát.

Utóbbival kapcsolatban hír, hogy

a keleti államban akkorára nőtt a különbség Biden javára, hogy hivatalosan bejelentették, nincs értelme a voksok újraszámlálásának.

Számszakilag a most látszó eredmények azt mutatják, hogy Joe Bidennek 306, Donald Trumpnak 232 elektora lehet a 46. amerikai elnök személyének megválasztásakor december közepén.

A szavazatszámok egyébként azt mutatják, hogy Joe Biden most "jobban" nyerhetett, mint Donald Trump 2016-ban, a különbség (78 millió) ötmillióval nőtt.

A választási részeredményekről szóló jelentésekkel szinte egy időben jelentette be Joe Biden csapata, hogy mind Biden, mind alelnökjelöltje, Kamala Harris a jövő héttől rendszeresen megkapja a napi hírszerzési jelentéseket.