Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Amerikai elnökválasztás - Őrült rali, megfordult egy újabb állam a Fox News szerint

Infostart
2020. november 6. 10:52
Nem egészen ezer szavazattal, túl a 99 százalékos feldolgozottságon, a véghajrában.

Szinte példa nélküli, ami Georgiában történik: az utolsó szavazatok számlálása zajlik, a konzervatív módon eredményeket közlő BBC szerint 10:45-kor (magyar idő) mindössze 463-szavazattal vezet Donald Trump. Az állást a trendek szerint mutató Fox Newsnál viszont már megfordult az állás, és a levélszavazatokkal hajrázó Joe Biden elviheti az államot, pillanatnyilag 917 szavazattal vezet.

Már egy ideje látható volt, hogy a végeredmény nagyon szoros lesz, de ilyen kicsi különbségekre ennyire kevéssel a vége előtt azért kevesen számítottak.

A 16 elektort adó államban a magyar idő szerint reggel 7 órás eredményeknél volt a fordulópont, akkor Biden és Trump is 49,4 százalékon állt (már 99 százalékos feldolgozottságnál), a különbség pedig mindössze 1709 szavazat volt. (Tegnap magyar idő szerint hatkor Trump 49,5 százalékkal vezetett Biden 49,2 százalékával szemben.)

Ha Biden megnyeri Georgiát, akkor 269 elektora lesz.

Donald Trumpnak a legbiztosabb esélye Észak-Karolinában van.

Kiosztásra váró elektori helyek:

Pennsylvania - 20
Georgia - 16 (a Fox szerint Bidené)
Észak-Karolina - 15
Arizona - 11
Nevada - 6
Alaszka - 3

Levélszavazatokat még négy csatatérállamban számolnak: Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania, erre a négy helyre szegeződik most minden szem.

Donald Trumpnak elemzők szerint az elnökség elnyeréséhez győzelmet kell aratnia azokban a tagállamokban, ahol egyelőre vezet, beleértve Észak-Karolinát is, továbbá nyernie kellene vagy Arizonában vagy Nevadában ahhoz, hogy elkerülje a vereséget. Joe Bidennek pedig Arizonában, Georgiában és Nevadában muszáj győznie az elnökség elnyeréséhez.

Könnyen lehet az is, hogy az államban újra kell majd számolni a szavazatokat, ugyanis Georgia választási törvénye szerint ha a jelöltek közötti különbség kisebb félszázaléknyinál, akkor ez kérhető. Donald Trump kampánystábja már jelezte, hogy minden helyen élni akar az újraszámolás lehetőségével, ahol lehet és ahol Joe Biden a levélszavazatokkal fordított.

Az amerikai választásról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatják.