Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez

Kisteherautó hajtott a tüntetők közé Floridában

Infostart / MTI
2020. május 31. 09:50
Tüntetők közé hajtó kisteherautó okozott riadalmat, és könnyebb sérüléseket Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Közben egyre terjednek a rendőri brutalitás és rasszizmus miatt kirobbant tüntetések és zavargások az Egyesült Államokban.

Egy kisteherautó hajtott át a floridai főváros utcáin tüntető tömegen szombaton. Az MTI szerint videofelvételeken látni lehetett, amint a tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a teherautó ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban. Többen sikoltozni és futni kezdtek.

Többen a kisteherautó nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.

Az MTI szerint súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Ugyanakkor Florida több városában voltak erőszakos tüntetések, Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel, szemtanúk szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tömegoszlatáshoz. A polgármester este tíz óra után kijárási tilalmat rendelt el.

A tüntetések és a zavargások azután kezdődtek, és terjedtek aztán országszerte, hogy hétfőn este Minneapolisban egy megbilincselt afroamerikai férfi, a 46 éves George Floyd meghalt, miután többször hiába kérte a közel 9 percig a nyakán térdelő rendőrtisztet, hogy engedje levegőhöz jutni. Az esetről készült videofelvétel is készült, annak nyilvánosságra kerülése indította el a tiltakozáshullámot.