Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Nem kapott zöld utat a brit előrehozott választás

Infostart / MTI
2019. szeptember 4. 21:09
Előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a londoni alsóház szerda este elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a kormánynak Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.

A londoni alsóház harmadik olvasatban, vagyis végleges formájában azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a kormánynak Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból. 327-en szavazták meg, 299-en ellenezték. A tervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára.

A kormányfő szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása

lehetetlenné tette a további érdemi tárgyalást az Európai Unióval a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról.

Johnson kijelentette: személyes meggyőződése és kormányának meggyőződése szerint is a kialakult helyzet megköveteli, hogy előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában.

"Az országnak el kell döntenie, hogy az ellenzék vezetője vagy én menjek Brüsszelbe a helyzetet megoldani. Ha én vagyok a miniszterelnök, megpróbálok megállapodásra jutni. És higgyenek nekem, képes vagyok rá" - mondta Johnson.

Az alsóházban azonban

nem sikerült elfogadtatni a előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést,

mivel az éjjeli szavazáson nem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.